Europska komisija: Očekujemo da se arbitražna presuda u slučaju Slovenije i Hrvatske implementira

Ad

Europska komisija danas je zasjedala u Strasbourgu, gdje je raspravljala o odluci Arbitražnog suda o graničnoj crti između Slovenije i Hrvatske.

Komisija je uvijek zagovarala mirno rješenje sporova država članica, komisija očekuje da je obje strane implementiraju, rekao je Frans Timmermans, potpredsjednik Komisije za institucionalna pitanja i vladavinu prava.

Komisija je do sada rekla da općenito podupire arbitražne procese jer pridonose pravnoj sigrnosti, da je granično pitanje bilateralno pitanje te da će poduprijeti svaki dogovor.

Komisija naglašava da je njezin prvi i glavni interes izbjeći sukob među državama članicama.

Podsjetimo, Europska komisija poduprla je rad suda kad je Hrvatska iz njega istupala jer je smatrala da sud ima instrumente za ispravljanje vlastitih pogrešaka. Ali kada je odluka donesena, Komisija je tražila vremena da je dobro prouči.

Kao govornici najavljeni su bili Neven Mimica s hrvatske strane, Violeta Bulc sa slovenske strane, Carmenu Vella, povjerenik za ribarstvo, i Frans Timmermans, potpredsjednik Komisije za institucionalna pitanja i vladavinu prava.

Facebook Komentari