Pupovac poručio Plenkoviću: Vrijeme razumijevanja je prošlo, skinuti ploču HOS-ovcima u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku

Vojislav Stanimirović nakon više od 20 godina više nije na na čelu SDSS-a. Glavna skupština SDSS-a na njegovo je mjesto jednoglasno izabrala Milorada Pupovca, dosadašnjeg potpredsjednika stranke i predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

Osim očuvanja postignute stabilnosti stranke, Pupovac je najavio nove smjernice rada stranke i naglasio važnost suradnje s Vladom premijera Andreja Plenkovića.

“Moramo ojačati političku participaciju Srba u Hrvatskoj od lokalne do državne razine. Život u sredinama gdje žive Srbi mora biti harmoničniji s drugim građanima”, rekao je Pupovac u gostovanju u Studiju4 te dodao da su stranci potrebne nova energija i politika, novi ljudi i nove ideje.

Percepcija rada Vlade se popravlja, kaže Pupovac, no još treba raditi na tome kako bi Vlada počela poduzimati mjere koje su neophodne.

“Dali smo iznimno veliku podršku Vladi i da nije bilo te potpore Hrvatska bi bila u novim izborima, očuvali smo priliku za političku stabilnost u zemlji”, rekao je Pupovac.

“Mjere neophodno uključuju i uklanjanje spomen ploče u Jasenovcu, i na drugi način pokazati pijetet poginulnim pripadnicima HOS-a. Vrijeme razumijevanja je prošlo, to treba učiniti u najkraćem mogućem roku”, rekao je Pupovac.

Kurikularna reforma

Pupovac kaže da se Kurikularna reforma bez daljnjeg treba nastaviti jer je jedna od najvitalnijih segmenata razvoja u našem društvu.

“Pokušaj obračuna nekih konzervativnih grupacija da zaustave reformu i ta jedna vrsta snažne akcije da se to spriječi je izrazito negativno djelovala na ono što su potrebe većine naših građana, a to su nastavak reforme i balansiran odnos različitih pogleda na svijet”, kaže Pupovac.

Josipović i promjena imena Trga maršala Tita

“Šteta što Josipović nije tako mislio kad je bio predsjednik, kada su bile pitanju ćirilične ploče u Vukovaru, a doista je mogao biti među jedinima koji je mogao pomoći da se stvari tamo ne događaju onako kako su se događale”, komentirao je Pupovac prošlotjednu izjavu Ive Josipovića koji je rekao kako je upravo Pupovac jedini koji ima moć spriječiti preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

“Moja, i obaveza stranke je obrana vrijednosti antifašizma u Hrvatskoj, antifašističke borbe i tekovine kao i aktera u toj borbi – i mi ćemo to činiti. A zahtjev Josipovića da rušimo Vladu da se ne bi promijenio naziv Trga u Zagrebu nije ozbiljno razmišljanje, nije dobronamjeran tip razmišljanja, istodobno kada imamo pokušaj revitalizacije poraženih snaga u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Pupovac.

O novim prijedlozima imena Trga kao Kazališni ili Trg Republike Hrvatske, Pupovac se ne želi opredjeljevati.

“O svemu se može razgovarati, no argumenti, koje navode pojedine desne grupacije, za promjenom imena, nisu opravdani argumenti. Ovdje se radi o tome da se Tita protjera i stigmatizira kao najvećeg zločinca što on sasvim sigurno nije bio, on jest odgovoran za propuste i zločine koje su partizani napravili na kraju Drugog svjetskog rata, no treba poznavati kontekst”, rekao je Pupovac.

Arbitraža

“Neovisno o arbitražnoj odluci, Hrvatska i Slovenija će morati sjesti i razgovarati o tome kako provoditi funkcionalno rješenje u vezi s morskim i kopnenim dijelom granice i paziti da se ne zaklompliciraju odnosi dviju zemalja”, rekao je.

Odnosi Hrvatske i Srbije

“Odlazak Kolinde Grabar-Kitarović na inauguraciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića je bio ne samo uzvratni posjet već i izraženo zadovoljstvo onim o čemu su razgovarali. Vučić je došao u Dubrovnik i to pokazuje da se mraz počinje otapati, no važno je i da vlade krenu u operativne razgovore kako bi se počela rješavati dugoročna budućnost Srbije i Hrvatske”.

Facebook Komentari