Plenković u Požegi: Suradnjom Vlade i lokalne vlasti izvući maksimalnu korist za RH

Sastanci članova Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina bit će sustavna praksa kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske, a načelo rada bit će duh partnerstva, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina, javlja HRT.

Ovakvi sastanci bit će sustavna praksa, što, nažalost, do sada nije bio slučaj, ustvrdio je. Ponekad se čak činilo kao da živimo u dva paralelna svijeta, pa su župani imali svoje kolegije u okviru Zajednice županija, a susreti s Vladom bili su više ad hoc karaktera. A ova Vlada posebno cijeni ulogu županija i vas koji ste dobili povjerenje na izborima prije nekoliko tjedana, naglasio je Plenković.

Duh partnerstva između središnje i županijske te gradskih i općinskih vlasti ključno je načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i nastojati izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske, poručio je.
Većina ministara obišla je gotovo sve županije u okviru svojih aktivnosti i s takvim temom ćemo nastaviti, najavljuje premijer te ocjenjuje da će se rezultati takvog pristupa pokazati za četiri godine.
Svaki od sastanaka imat će specifičnu temu. Danas su to Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine, dodao je Plenković.

Strategiju je predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, a ministar financija Zdravko Marić govorio je o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Premijer je naveo i da je od sastanka u prosincu prošle godine usvojen Zakon o sufinanciranu stambenih kredita za koji drži da će biti izrazito dobro prihvaćen na razini županija, posebno kod mladih obitelji. Navodi i da su od prije dva dana na snazi zakonske odredbe kojima su povećane rodiljne naknade, kao i da je potpisan niz ugovora vezanih uz bolju dostupnost zdravstvene zaštite. Istaknuo je i da je u planu osnivanje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Splitu i Rijeci. Time će se, kazao je, omogućiti da se u mnogim županijama stavi u funkciju neiskorištena državna imovina koje ima puno.

Premijer i članovi Vlade nazočit će u Požegi i predstavljanju Programa za zapošljavanje žena ZAŽELI, ukupno vrijednog 400,9 milijuna kuna. Plenković je kazao da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170.000 što je najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine.

Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata dođe do 68% zaposlenosti u Hrvatskoj. A s ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati vjerujem da smo na dobrom putu, rekao je.

U ime Zajednice županija obratio se njezin predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji očekuje da se Hrvatska u konačnici decentralizira u funkcionalnom i financijskom smislu, a današnji sastanak, kazao je, priprema je i podloga upravo za to.

Facebook Komentari