Petrov: Plenkoviću su osobni interesi ispred interesa RH

U oporbi je jednako kao i u vlasti ako ste odlučili raditi. Mi smo bili glas razuma. Na izbore smo 2015. izašli kao stranka kojoj je bilo dosta lijevih i desnih. Nisu nam dali prostora da pokažemo koliko možemo napraviti i koliko može napraviti Hrvatska. Došle su do izražaja situacije u kojima se nije htjelo raditi pošteno i pale su vlade, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov gostujući u emisiji “Oporbeni zarez” Hrvatskog radija.

Kada bi građani RH izabrali ljude koji žele dobro svojoj zemlji, raditi pošteno usudio bih se reći da za dvije godine možemo biti Švicarska. Nažalost nije takva klima među političarima, još uvijek prevladavaju osobni interesi i interesi pojedinaca iznad interesa sam države i dok god je tako situacija će se vrlo lagano i sporo mijenjati, smatra Petrov.

Još nije razgovarao s Plenkovićem od raskida koalicije Mosta i HDZ-a. Pokazali smo da Most funkcionira samo na principu interesa za Hrvatsku te poštenog i otvorenog pristupa. Kad se tako funkcionira s nama onda u Mostu dobiju sigurnog partnera.

To nisu napravili i mi ne funkcioniramo po principu političkih lisaca. Zanimljivo je da su zadnjih mjesec dana izašli van oni koji su zadnjih 20 godina kreirali hrvatsku politiku. Ujedinili su se, posložili i pomirili Gregurić, Valentić, Šeks, Hebrang, Sanader.

To je nevjerojatno. Mogu samo pretpostaviti, budući da oni funkcioniraju kao politički lisci, po principu interesa, da ih sigurno nije ljubav sjedinila, mišljenja je Petrov.

Oni znaju da se od kraja 2015. stvorila treća opcija, stranke koje nisu na daljinski upravljač. Kad god ponovili izbore, opet će doći do razgovora upravo s tim političkim opcijama prema onima kojima ne mogu apsolutno ništa, osim pokušati razgovarati.

No oni nisu naučili na dijalog, nisu naučili na partnera, oni su naučili biti gazde, a problem je to što mi nemamo gazde. Njihovo ujedinjavanje pokušaj je da zamre treća opcija. To je pokušaj da sebe učvrste da se situacija u Hrvatskoj ne promjeni. U Vladi i Saboru se događaju partikularni interesi.

Pokazali smo da snažno i otvoreno govorimo o problemima i to im ne odgovara. Oni bi voljeli da svi šute ili da imaju cijenu. Most nema cijenu, kazao je Petrov.

Vlast igra na više opcija. Dok im bude odgovarala ovakva vlada, koja je za mene prijevara birača, bit će ova vlada. Kad im budu odgovarali novi izbori, oni će ih i napraviti. Ne mare oni za interese građana RH. Da mare drugačije bi izgledali zakon o koncesijama, HNB-u, zakon o izborima zastupnika u Sabor, dodao je.

Kada se ugovarao početak arbitraže, a RH je u tom trenutku bila u pretpristupnom procesu EU, zbog pritiska Slovenaca i nekih drugih članica EU Hrvatska je slabije napravila taj ugovor. Kada se 2015. otkrilo na koji je način radila slovenska vlada, kako je radio slovenski sudac i predstavnik Slovenije pri sudu te se pokazalo da je arbitražni postupak kontaminiran trebalo se nastaviti sa svim koracima, nadam se da će predsjednik Vlade postupiti onako kako je to Sabor naložio 2015. godine, rekao je Petrov.

Previše stoljeća smo bili vazali nekim drugima. Hrvatska se treba se postaviti kao jednakopravna članica EU. Ne smijemo biti dio EU na način da budemo u nekoj drugoj, trećoj ili petoj brzini.

Moramo se zalagati da imamo jednaka prava kao i druge članice. Ako bi Slovenija ili neka druga zemlja imala više prava onda uopće ne trebamo biti u EU ako se tako postavite u dijalogu. Ako ne tražite više ili manje od toga što vam pripada, onda vas sugovornik može uvažavati, uvjeren je Petrov.

Ako ćete taktizirati što će se s vama osobno dogoditi za tri godine kada više ne budete premijer i hoće li to što ste se borili za interese RH ugroziti vašu osobnu karijeru za tri godine – e, onda smo u problemu.

Ne može Andrej Plenković objašnjavati da mi moramo biti zahvalni na posjetu Cosige 1992. pa da iz tog razloga nećemo krenuti u izglasavanje isključivog gospodarskog pojasa, rekao je Petrov.

Hoćete reći da premijer Plenković podređuje interes RH svojim osobnim interesima?, upitao je Petrova voditelj emisije „Oporbeni zarez“ Hrvatskog radija. Petrov je vješto izbjegao direktan odgovor rekavši – „to biste trebali pitati Plenkovića“ te dodao vrlo je indikativno da se Hrvatska boji tražiti ista prava kao jednakopravna članica EU. Što to znači – da mi ne smijemo proglasiti isključivi gospodarski pojas ako nas je posjetio Cosiga i da ćemo na taj način vratiti uslugu?

Ako ćemo braniti hrvatske interese trebamo ih braniti bez obzira što to znači pojedinačno za nekoga. Mi smo tu jer su nas građani birali, mi smo tu da se boramo za njih, za njihove interese i interese RH, rekao je Petrov.

Facebook Komentari