Plenković: Razmjenom informacija izbjeći nove rizike i ugroze

Pod nazivom “Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi” počeo je 12. međunarodni Dubrovnik Forum.

Glavne teme Foruma su sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te među dijalog, obrazovanje i mladi. Forum je otvorio premijer Andrej Plenković.

Prilikom otvaranja premijer je pozdravio sve sudionike Foruma, osvrnuo se na jučer završeni summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te dodao da je danas lijep dan za RH jer je četvrta godišnjica članstva u Europskoj uniji.

Današnja tema koja se odnosi na suradnju na Jadranu, Sredozemlju, jugoistoku Europe, kao i teme naših panela, dotiču sve dimenzije međunarodne suradnje – sigurnost, gospodarsku suradnju, suradnju u kulturi, međureligijski dijalog, kazao je Plenković.

Pritom je spomenuo da su u Hrvatskom saboru nova Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti. Strategiju nakon 15 godina donosimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima, a u svjetlu novih sigurnosnih prijetnji, ugroza i rizika.

Ono što je najvažnije, taj strateški dokument daje nam instrumente i metodologiju mogućih reakcija na različite krize, izjavio je premijer.

Danas je EU suočen s velikim porastom nestabilnosti koji je praktički u bilo kojem aspektu našega susjedstva – bilo da je riječ o sjeveru Afrike, Bliskom istoku, Kavkazu, srednjoj Aziji. Prijetnje u odnosu na prije 10-ak i 15-ak godina puno su izraženije.

Posebnu pozornost trebamo obratiti terorističkim napadima unutar članica EU-a koji dolaze od strane terorista koji su unutar država EU-a. To zahtijeva puno snažniji i čvršći odgovor svih nadležnih službi i suradnju država. Na jugoistoku Europe imamo i pitanje stranih boraca, onih koji su odlazili proteklih godina na Bliski istok, vratili se i predstavljaju latentnu opasnost za sigurnost naših država.

Stoga su razmjene informacija i kvalitetna umreženost svih naših službi, po našem uvjerenju, jedan od načina kako izbjeći nove rizike i nove ugroze, kazao je između ostalog.

Na marginama Foruma bilateralni susret imali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i zamjenik pomoćnika tajnika za europske i euroazijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Brian Hoyt.

Dubrovnik Forum nastavlja se nakon završetka sastanka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

Facebook Komentari