INTERVJU Mario Strinavić, Blokirani: Prijedlog Ovršnog zakona nije dobar i kompletan jer nama je potrebno cjelovito rješenje

Razgovarala: Snježana Nemec

U Hrvatskoj je trenutno blokirano skoro 330.000 ljudi. Dug građana je 4,7 milijardi kuna. FINA je od 2010. godine do danas provela 7.800.000 blokada i po ovome ispada da je svaki Hrvat ovršen dva puta. To sigurno nije normalna situacija i valjda je to svima jasno. Bilo kakvo rješenje koje će ostaviti javne bilježnike, odvjetnike i FINA-u je neprihvatljivo jer su upravo oni preko visokih troškova koji su neopravdani generatori ovolikog duga građana, izjavio je glavni tajnik udruge Blokiranih, Mario Strinavić.

Organizirali ste do sada najveći znanstveni skup pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske. Kako je došlo do toga ?

Udruga Blokirani djeluje evo već skoro četiri godine u javnom prostoru i zagovara unaprjeđenje prava građana kojima je blokiran dohodak,mirovina,imovina i koji žive u siromaštvu i moram priznati da niti jedna vlada od Zorana Milanovića, Tima Oreškovića pa evo sada i Plenkovića, nisu pokazivali gotovo nikakav interes za dijalog unatoč tome što smo nudili konkretna rješenja. Zbog svega navedenoga bili smo prinuđeni obratiti se predsjednici Republike i zatražiti pomoć u pronalaženju rješenja.

Predsjednica je uputila zaključke predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Što očekujete ?

Očekujemo da će se nakon Milanovića, Oreškovića postaviti odgovorno kao premijer kojem je stalo do vlastitog naroda. Očekujemo da ćemo zajednički sukladno zaključcima doprinijeti da se spriječi daljnje raslojavanje hrvatskog društva, jer ovo više nije samo gospodarsko pitanje nego i političko, demografsko, pravno, moralno i niz drugih pitanja.

U Hrvatskoj je trenutno blokirano skoro 330.000 ljudi. Dug građana je 4,7 milijardi kuna. FINA je od 2010. godine do danas provela 7.800.000 blokada i po ovome ispada da je svaki Hrvat ovršen dva puta. To sigurno nije normalna situacija i valjda je to svima jasno.

Za idući tjedan na dnevnom redu Hrvatskog Sabora je MOST-ov prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona. Što mislite o tom prijedlogu ?

Smatram da ovaj prijedlog nije dobar i kompletan jer nama je potrebno cjelovito rješenje. Svrha ovršnog zakona bi morala biti naplata duga no, koliko smo vidjeli iz ovih dosadašnjih podataka mogu doći do zaključka da je svrha ovršnog zakona naplata troška što me navodi na mišljenje da je ovaj zakon pisan točno za određenu interesnu skupinu radi vlastitog bogaćenja na teret hrvatskih građana i proračuna Republike Hrvatske. Neprihvatljivo nam je da se nekretnina može prodati za 20.000 kuna. To je sramotno malen iznos i po meni ne bi smio biti manji od 50.000 kuna. Neprihvatljivo nam je da se zaštićeni dio dohotka diže na ¾ neto plaće jer s jedne strane ovršenici će dobiti 100 ili 200 kuna više dok će sa druge strane za taj iznos uvećan za kamate biti dužniji. Što se tiče plaćanja smještaja ovršenicima od strane države 18 mjeseci (ali samo onima koji dobrovoljno pristanu na iseljenje) također nije nikakvo rješenje i što nakon tih 18 mjeseci, pod most ?

Smatram da vlast u Hrvatskoj ne smije dozvoliti beskućništvo. Bilo kakvo rješenje koje će ostaviti javne bilježnike, odvjetnike i FINA-u je neprihvatljivo jer su upravo oni preko visokih troškova koji su neopravdani generatori ovolikog duga građana.

Što je sa ovim famoznim agencijama za naplatu ?

Oni su posebna priča i smatram da bi se sa njima trebala pozabaviti HANF-a i znatno im postrožiti pravila poslovanja u Hrvatskoj, jer ono što rade kod nas i što im je dozvoljeno kod nas u Njemačkoj i ostalim zemljama EU sigurno nije. Opće je poznato da maltretiraju ovršenike. Što direktno, što preko susjeda i prijatelja oni prijete i poslodavcima, navodeći ih da krše Ovršni zakon i dovodeći ih u opasnost da počine kazneno djelo.

Na kraju što predlažete ?

U ovom trenutku postoje nekoliko rješenja ;
1.Predlažemo da se povuku ove izmjene i dopune Ovršnog zakona i da se uvede moratorij od 3 do 6 mjeseci. Za to vrijeme izradimo potpuno novi ovršni zakon, zakon o stečaju potrošača i uvjeren sam da će time ovaj pakao kroz koji su prošli hrvatski građani biti završen.
2. Ukoliko to predlagatelji ne žele neka onda u svoj prijedlog unesu odredbu kao čin dobre volje da svaka strana snosi svoj trošak i automatski će se zaustaviti rast broja blokiranih što je apsolutni prioritet. Dakle, i u jednom i drugom slučaju nužno je provesti skraćeni stečaj potrošača, jer hrvatski zakoni ne poznaju retroaktivnu primjenu i Ovršni zakon ne rješava problem već postojećih 33O.000 blokiranih građana.
3. Sukladno zaključcima okruglog stola „Biti blokiran i živjeti u Hrvatskoj“ očekujemo da će nas predsjednik Vlade pozvati, i uvjeren sam da u navedenom vremenu možemo doći do konačnog rješenja. Sad je sve na njemu.

Facebook Komentari