Što kaže opsežna studija o ratnim veteranima u Hrvatskoj : Evo koliko ih stvarno ima i kako žive

*

Ministarstvo branitelja predstavilo je opsežnu studiju nazvanu “Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja” koja, kako je istaknuo ministar Tomo Medved, daje jasan uvid u činjenice o životu ukupne braniteljske populacije.

Studiju su izradili Ministarstvo hrvatskih branitelja i Državni zavod za statistiku te Pravni fakultet u Zagrebu na temelju prikupljenih činjenica, popisa stanovništva iz 2011. i Registra hrvatskih branitelja, zbog, kako su rekli, činjenice da unatoč brojnosti branitelja, posebnom mjestu u društvu koje im pripada i mnoštvu problema s kojima se suočavaju, braniteljske teme rijetko su bile predmet znanstvenih analiza i rasprava pa se ovom studijom to htjelo ispraviti.

Hrvatski branitelji čine 10 posto ukupnog stanovništva, među braniteljima je 95,1 posto muškaraca i 4,9 posto žena. Prosječna dob branitelja je 48,5 godina, a najviše ih je u dobi između 40 i 54 godine (60,7 posto).

Najviše branitelja živi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te u Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U njima živi oko 47 posto svih branitelja.

Studija pokazuje da su hrvatski branitelji u podjednakoj mjeri radno aktivni kao i ukupno stanovništvo starije od 30 godina, čak imaju nešto veći udio zaposlenih od nezaposlenih od ukupnog stanovništva, a prema popisu iz 2011. godine njih 6 posto je bilo bez ikakvih prihoda, rečeno je na predstavljanju.

Od problema braniteljske populacije na prvom mjestu su zdravstveni problemi. Nešto više od 23 posto hrvatskih branitelja je izjavilo da imaju teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog neke dugotrajne bolesti, invalidnosti ili starosti, što je gotovo jednako državnom prosjeku od 25,2 posto stanovnika Hrvatske starijih od 30 godina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ministar Medved je rekao da zbog tih podataka posebnu pozornost treba posvetiti preventivnim zdravstvenim pregledima. Studija je, tvrdi Medved, pokazala opravdanost preventivnih sistematskih pregleda za 33 tisuće branitelja u 28 zdravstvenih ustanova, za što je osigurano 25 milijuna kuna.

To je samo jedna od mjera koje je resorno ministarstvo pokrenulo, a ministar Medved je istaknuo i važnost rješavanja i stambenog statusa.

Facebook Komentari