Slovenska oporba nezadovoljna odlukom, želi ucjenjivati Hrvatsku

Screenshot twitter

Slovenska oporba nije u cijelosti zadovoljna rješenjima za razgraničenje s Hrvatskom, koje je predložio panel međunarodnih arbitara, ali se primjeni presude neće protiviti iako misli da se je moglo dobiti i više, pokazale su prve izjave vodećih predstavnika slovenske oporbe koji su se još jučer, na molbu premijera Mire Cerara, suzdržavali od izjava.

Nismo zadovoljni odlukom arbitražnog suda. Slovenija je prilikom osamostaljenja kontrolirala cijeli Piranski zaljev (Savdrijsku valu) a presudili su da su naše samo tri četvrtine, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Janez Janša, bivši premijer i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), najveće oporbene grupacije u sadašnjem sastavu parlamenta.

Janša je izrazio nezadovoljstvo i odlukom arbitara prema kojoj bi slovenska poveznica s otvorenim morem tekla po hrvatskom teritorijalnom moru u kojem bi Slovenci imali prava plovidbe, letova i polaganja kabela. Koridor koji je dodijeljen Sloveniji daje nam samo neka općenita, načelna prava, ali ne i pristup otvorenom moru, a takav smo pristup imali i prije osamostaljenja, kazao je Janša.

Budući da je u Sloveniji arbitražni sporazum dodatno potvrđen na referendumu, ona ga mora prihvaćati i primijeniti arbitražnu presudu koja nije ispunila slovenske zahtjeve, kazao je Janaša.

Janša je ocijenio da će pravo vrijeme da Hrvatska postane kooperativna u provedbi arbitražne presude doći onda kad i slovenski glas bude važan, kad se bude odlučivalo o pristupu Hrvatske Schengenskom prostoru i eurozoni.

Slično smatra i predsjednik zastupničke skupine slovenskih demokršćana iz stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin. Rekao je da su razočarani arbitražnom presudom iako znaju da je to maksimum i da se u bilateralnim pregovorima s Hrvatskom ne bi moglo dobiti više. On je međutim podržao službeno stajalište premijera Mire Cerara da se s Hrvatskom više o toj temi ne pregovara, nego da se zatraži suradnja na području implementacije presude, ali i da se potraži potpora utjecajnih država i organizacija u implementaciji preko političkog lobiranja.

Presudu granične arbitraže pozdravili su slovenski biskupi, založivši se za očuvanje prijateljstva i dobrih odnosa Slovenaca i Hrvata te dobru dosadašnju suradnju dviju susjednih država.

Slovenski mediji tvrde da su se u nezgodnoj poziciji nakon presude arbitraže našli oni Slovenci čija će se naselja nakon njene primjene naći na “hrvatskoj” strani granice, a riječ je o više osoba u nekoliko zaselaka na području južnog Žumberka i uz rijeku Muru, te s južne strane rijeke Dragonje u Istri.

Potvrdilo se da oni žive na prostoru koji je pod hrvatskom jurisdikcijom i na teritoriju hrvatskih katastarskih općina, što je potvrđeno i arbitražom iako su neki od njih željeli da im se kuće priključe Sloveniji.

Facebook Komentari