Predsjednica Grabar Kitarović: Prihvaćanje presude odrazilo bi se na sve granične sporove

Izvor: N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Dubrovniku je komentirala odluku Arbitražnog suda po kojoj je Slovenija dobila većinu Piranskog zaljeva.

“Moj stav ostaje nepromijenjen, proces arbitraže je bio nepovratno kompromitiran, u njega smo ušli u dobroj vjeri, ali nedopustivo je ponajšenje slovenskog predstavnika ali i ponašanje predsjednika Arbitražnog suda. To je ući u negativne anale arbitražnih postupaka.

Mi ove rezultate ne prihvaćamo, nadam se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije”, kazala je Grabar Kitarović.

Potvrdila je da o arbitražnoj presudi još nije razgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji je također došao na summit u Dubrovniku.

“Nisam još razgovarala s Pahorom, ali svakako ćemo razgovarati na margini”, kazala je.

Komentirala je i stav Njemačke koja je poručila da Hrvatska mora poštivati arbitražnu presudu.

“Upozorila bih sve da pozornije pročitanju njemački akt odnosno izjavu, govori se da se odluka mora poštivati, ali i da se se treba poštivati integritet međunarodnog prava”, kazala je predsjednia i podsjetila da je njemački predsjednik Steinmeier na nedavnom sastanku lidera uključenh u proces Brdo-Brjuni na Brdo kod Kranja poručio da je riječ o bilateralnom pitanju dviju zemalja.

Na pitanje hoće li ova odluka Arbitražnog suda imati reperkusije na ostale granične sporove, odgovorila je: Kada bi prihvatili ove rezultate, onda bi svakako imalo reperkusije, ali ja vjerujem da ovako neće. Nadam se da ovim nećemo narušiti odnose dviju država, ali ne zavaravam se da nekoliko sljedećih mjeseci neće biti teško. Nadam se da neće biti incideneta”, kazala je predsjednica i istaknula kako su razumne rakcije građana u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Nadam se da neće biti unilateralnih poteza jer bi oni mogli izazvati incidente”, istaknula je.

Grabar Kitarović je potvrdila da će o arbitražnoj presudi razgovarati i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na summitu Inicijative triju mora u Varšavi.”Vjerojatno hoćemo razgovarati, kao što ću i dalje objašnavati stavove Hrvatske zašto ne prihvaćamo odluku arbitraže.

Grabar Kitarović potvrdila je da je u Dubrovniku razgovarala sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Navela je da joj je tijekom razgovora Vučić potvrdio da će biti obnovljena rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u koju će biti uloženo oko 500 tisuća eura. Također dobila je potvrdu da će
hrvatski logoraši moći ići u Stajićvo položiti vijence.

“Nastavit ćemo razgovore temeljem Subotičke dekleracije”, poručila je.

Facebook Komentari