Slučaj Agrokor: Pandorina kutija u BIH se tek treba otvoriti

Kako saznaje N1, restrukturiranje Agrokorovih tvrtki u BiH treba početi narednih dana, a u tijeku su posljednje pripreme.

Prve rezove već je osjetila kompanija VELPRO, u kojoj bi mogla biti najteža situacija. Već je zatvorena poslovnica u Čitluku s 14 zaposlenika, ali kako doznajemo, sve radnike je preuzeo vlasnik poslovnog prostora u kojem se do jučer nalazio VELPRO.

Ova kompanija, kako nam je potvrđeno, zapošljava širom BiH 180 ljudi, i dio njih će sigurno u procesu restrukturiranja dobiti otkaze, a drugi dio će preuzeti Konzum. Međutim, o kojem je broju riječ još se ne otkriva.

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor sada će svakog tjedna biti u BiH. Prvi korak mu je bio uvjeriti dobavljače Konzuma da budu strpljivi.

Zaključno s 27. lipnjom Konzum im je dugovao 112 milijuna kovertibilnih maraka, što je znatno manje u odnosu na treći mjesec, kada je dug iznosio 130 milijuna.

Konzum u BiH posluje s 400 domaćih proizvođača-dobavljača, a, kako kažu, omogućili su im da od 2014. godine do danas, preko Agrokora izvezu u zemlje regije robu u vrijednosti oko 160 milijuna maraka, i tako pomognu bh. privredu.

“Mislim da su svi prihvatitli poruku da nama svima treba strpljenja, mira… Nisam nikad davao lažna obećanja da je sve idealno, ali radimo svi na tome da situaciju smirimo jer to važno svima nama”, kazao je Ante Ramljak, povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor.

Novinari nisu mogli ništa više saznati jer pitanja nisu bila dozvoljena. Ista situacija je bila i s dobavljačima. Jedini koji je pred kamere stao je Saša Trivić, iz Krajina Klasa Banjaluka, koji ima razumijevanja prema Ramljakovim zahtjevima.

“Iskazao je spremnost da pognemo onoliko koliko je u našoj mogućnosti. Ali, tu je problem s velikim dobavljačima. I mi ćemo zajedno pokušati uvjeriti ih da je zajednički interes da se Konzum oporavi.”

Pandorina kutija u BiH tek se treba otvoriti. A tada će se otkriti i koliki je teret Ivica Todorić ostavio na bh. firme kćeri.

Potvrđeno nam je da je Sarajevski kiseljak bio jamac za kredite Agrokora u iznosu od nekoliko sotina milijuna eura. S uspostavom izvanredne uprave u Zagrebu sva potraživanja prema Agrokoru su dospjela na naplatu, ali to nije garancija da banke neće sudskim putem tražiti naplatu od jamaca, u ovom slučaju Sarajevskog kiseljaka, koji, za sada, posluje stabilno.

Stabilno je poslovala i većina kompanija u Hrvatskoj, dok Agrokorova centrala nije počela isisavati zdrav kapital iz njih. To se sa bh. kompanijaam još ne događa, ali je očito da kapitala u njima ima. Samo Konzum, koji u BiH ima 252 dućana, zapošljava 4000 radnika. Svaki dan te prodavaonice zarade dva milijuna maraka, ili godišne preko 600 milijuna.

Znak Konzuma i dalje dominira sarajevskom panoramom, ali i panoramom drugih gradova u BiH. To bi se uskoro moglo promijeniti jer se na tržište vraća Mercator, od kojeg mnogo očekuju i bh. dobavljači. Ili kako bi rekao Ante Ramljak – da zdrava kompanija dodatno ozdravi.

Jedino još nije jasno da li će to ozdravljenje biti na uštrb zaposlenih u BiH.

Facebook Komentari