Sanader: Ja nisam potpisao taj sporazum, a nuđen mi je. To je čisto otimanje hrvatskog teritorija

Gost Dnevnika Nove TV bio je Ivo Sanader, bivši premijer Republike Hrvatske, koji je s vlasti naprasno odstupio 2009. godine.

“Hrvatska se nalazi u vrlo opasnom trenutku. Ovo je nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo. Nije vrijeme da kritiziramo niti jednu Vladu, ako netko iz opozicije, Grmoja, Bernardić i slični imaju nešto za reći, neka kažu Plenkoviću“, rekao je Sanader.

“Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer sam znao da predviđa većinu Piranskog zaljeva Sloveniji i onaj koridor koji je otprilike 166 kvadratnih kilometara. To je čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da neće deblokirati pregovore ako na to ne pristanem. To su bili ti pritisci iz Europske unije, neki vrlo snažni lideri su rekli da mi imamo puno mora, a Slovenija ga ima malo, zašto ga onda ne bismo dali. To je smiješan argument, nije bilo ni jedan posto šanse da se na to pristane. Teza je bila da članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem. Na na to nisam pristao, nažalost moja je nasljednica tri mjeseca nakon toga pristala”, rekao je Sanader.

Na pitanje zbog čega se nije ostao boriti za hrvatske interese, Sanader kaže da jedan od najvećih vanjskopolitičkih planova bio ulazak u EU i NATO. “NATO sam ostvario tri mjeseca ranije, a za ovo se pokazalo da će perspektiva biti preduga jer nitko iz Europe nije bio spreman “pritisnuti” Sloveniju i natjerati Pahora da povuče blokadu Hrvatske”, tvrdi Sanader.

Na pitanje očekuje li probleme u svakodnevnom životu, Sanader je rekao da ih nažalost očekuje. “Na ulazu u dvorac Trakošćan stoji ploča da je tamo potpisan sporazum između Jadranke Kosor i Boruta Pahora. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz. Predlažem da se ta ploča makne”, rekao je Sanader.

Facebook Komentari