Plenković prilično hladnokrvno: Došlo je kompromitacije i kontaminiranja cijelog procesa, spremni smo za pregovore

Premijer Plenković komentirao je odluku Arbitražnog suda. Ponovio je dosadašnji stav – odluka nema pravnog učinka na Hrvatsku.

Za nas ova Arbitraža nema pravne učinke, ostajemo otvoreni za razgovore sa Slovenijom, rekao je premijer, prenosila je N1 televizija.

“Prva i glavna poruka Vlade RH je da je današnja odluka, odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje. Niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati.

Druga poruka je da je RH svoje stajalište u vezi arbitraže nedvosmisleno donijela otprilike prije 23 mjeseca. U srpnju 2015., na današnji dan došlo je do skandaloznog i protupravnog postupanja u samom arbitražnom procesu između agentice Slovenije i jednog suca imenovanog od slovenske strane. Došlo je kompromitacije i kontaminiranja cijelog procesa.

Od tog trenutka RH je sukladno odluci Sabora odlučila izaći iz procesa te sukladno Bečkoj konvencija pokrenula postupak prestanka arbitraže te o tome obavijestila sve relevantne adrese. I slovenska agentica i sudac su sami podnijeli ostavke i to je argument da arbitraža ne može ići naprijed.

Argument je i što je novi slovenski sudac nakon samo par dana podnio ostavku.

“Spremni smo na razgovore sa Slovenijom na razgovore o otvorenom graničnom pitanju. Smatramo da druge države i organizacije ovo pitanje trebaju pustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao bilateralno pitanje kakvo imaju mnoge države, uključujući i članice EU-a i NATO-a. To je ono što je najbitnije i to je jasan stav Vlade RH. Pozivam sve političke stranke, institucije, aktere na političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja, važnog za naš integritet, i dalje držimo jedinstven stav”, kazao je premijer.

Njemačka je vlada u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

“Još jednom pozivam sve druge države, naše prijateljske zemlje, da ovo bilateralno pitanje prepuste Hrvatskoj i Sloveniji. I Hrvatska vjeruje u međunarodno pravosuđe, ali samo onda kada je ono čisto, korektno i sukladno dogovorenim pravilima. Vjerujem da bi bilo koja druga članica, uključujući i Njemačku, učinila isto kao i Hrvatska, a ne nastavila proces za koji se bjelodano dokazalo da se ne može nastaviti. Vidjeli ste i priopćenje SAD-a, bitno drukčijeg stava, da je to bilateralno pitanje.”

Iz Slovenije stižu prve najave da bi već ovih dana mogli početi primjenjivati odluke. Što će se dogoditi da ako njihovi brodovi poču kontrolirati tri četvrtine Piranskog zaljeva?

“Mi smo vrlo jasni u stavu da se trenutno ne mijenja apsolutno ništa kada je riječ o državnoj granici Slovenije i Hrvatske i očekujemo od Slovenije da ne poduzima ništa. Hrvatska ima mehanizme, zaštitit ćemo svoj teritorij i interese”, istaknuo je premijer.

Slovenija dobila sporazum Drnovšek – Račan, a “dimnik” je pretvoren u međunarodne vode

Slovenija dobila sporazum Drnovšek – Račan, a “dimnik” je pretvoren u međunarodne vode

Share This Article