Miljenić nakon poruke Merkel o poštivanju arbitraže: Očekujem da će Plenković biti državnik

Njemačka je vlada u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Kako će to utjecati na Hrvatsku za N1 je komentirao bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

“To je stav jedne države na koje ona ima pravo i to je to. Hrvatska od toga neće dobiti ni koristi ni štete. Ovo je trenutak za državnike, očekujem da sadašnji premijer bude to i da ispred svega stavi interes ove zemlje, a ne interese neke druge zemlje. To je ono što sada zemlji treba”, kazao je Miljenić.

No što ako neke druge zemlje članice EU učine isto kao i Njemačka? Miljenić je siguran da se neće promijeniti ništa.

“Ja sam siguran da ne mogu promijeniti stajališta Hrvatske. Pritisaka će sigurno biti i na to moramo biti spremni. Bilo je pritisaka i kad smo izlazili iz arbitraže. To je stvar na koju svi možemo biti ponosni. Slovenija je kontaminirala arbitražu. Ja ne razumijem zemlje koje to podržavaju. Slovenija je prekršila međunarodno pravo i sada drugi traže da Hrvatska prijeđe preko toga”, uvjeren je.

Kaže da je Kukuriku Vlada do 2015., do kada je bila na vlasti, radila sve što je potrebno po proceduri izlaska iz arbitraže i da su u širokoj akciji objašnjavali naše stavove izlaska. Ne zna što je bilo kasnije, ali vjeruje da su “i Oreškovićeva i Plenkovićeva Vlada napravile sve što su mogle”.

Nezgodna poruka Angele Merkel Hrvatskoj: Morate poštivati odluku arbitraže sa Slovenijom

Facebook Komentari