Krstičević: RH ostaje na istom broju vojnika u Afganistanu

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u Bruxellesu da Hrvatska ne namjerava slati nove snage u Afganistan nakon što je glavni tajnik Saveza najavio da će NATO će povećati svoju nazočnost u toj zemlji.

Što se tiče Hrvatske, NATO je zadovoljan i prema njoj nema nikakvih zahtjeva za povećanjem broja naših vojnika u Afganistanu, rekao je ministar Krstičević koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara obrane 29 zemalja članica NATO-a. Hrvatska je u Afganistanu nazočna od 2003. godine, tamo ove godine ima oko 100 vojnika i neće povećavati taj broj, dodao je ministar.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je uoči ministarskog sastanka da će Savez povećati svoju nazočnost u Afganistanu u misiji “Odlučna potpora”.

Glavne teme sastanka bile su raspodjela tereta troškova među saveznicima, borba protiv terorizma, suradnja NATO-a i EU-a i nastavak angažmana u Afganistanu.

Ministri su istaknuli da su sve članice NATO-a zajedno tijekom protekle godine povećale izdvajanje za obranu za 3,3%, dok se ove godinu očekuje povećanje za 4,3%. Hrvatska je u ovogodišnjem proračunu predvidjela povećanje za obranu od 9% u odnosu na prošlu godinu.

Ministar Krstičević je po završetku sastanka odgovorio novinarima i na pitanje vezano uz nabavu borbenih zrakoplova. U završnoj smo fazi izrade zahtjeva za ponudu i nadam se da ćemo u srpnju poslati zahtjev u pet država – SAD, Izrael, Švedsku, Koreju i Grčku, rekao je Krstičević.

Istaknuo je da je pri izboru zrakoplova ključna stvar cijena i poslovno-gospodarska suradnja.

Facebook Komentari