Stazić: Dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenjuje gradonačelnika Zagreba, vratit ćemo ime trga

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Uredbi o hrani za dojenčad i malu djecu kojom se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, a tijekom prijepodneva članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav saslušat će 11 kandidata od kojih bi, do ljetne stanke, troje trebalo biti izabrano za ustavne suce. Sjednica je opet počela stankom, javlja N1.

Branimir Bunjac iz Živog zida te HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović zatražili su stanku da bi progovorili o ovrsi nad djetetom u Splitu, a SDP-ov Nenad Stazić da bi govorio o promjeni imena Trga maršala TIta. Stanku je zatražio i HSU-ov Silvano Hrelja zbog dugova u zdravstvu, a Mostov Tomislav Panenić zbog kašnjenja u provedbi mjera vezano uz LAG-ove.

“Zbog čega je mnoštvo građana danas u Splitu, a još uvijek nema reakcije hrvatskih institucija”, zapitao je Bunjac i pozvao Sabor da razmotri osnivanje zajedničkog povjerenstva s Italijom o slučaju oduzimanja dječaka iz Splita. “Ovo je ispit na kojemu ne smijemo pasti”, poručio je.

Najava promjene imena Trga maršala Tita bit će posljednji udar na antifašizam u Zagrebu, poručio je Stazić: “Spomenik Josipa Filipovića s uzdignutim rukama je srušen u Opuzenu i nismo ga nikad obnovili. U Otočcu se najavljuje podizanje spomenika ustaši Juri Francetiću, a Vlada šuti”.

Tito je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Pavelića što mu sljedbenici Pavelića ne mogu oprostiti, podsjetio je Stazić i pobrojao niz ulica i trgova koja noseći Titovo ime postoje u Italiji, Egiptu, Tunisu, Brazilu, Cipru, Indiji, Rusiji, Angoli … “I jedan asteroid otkriven 1950 godine. Svi ga na svijetu cijene i nisu ove ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju koji je i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika”, rekao je Stazić, dodajući da bi, da nije bilo Tita, hrvatski narod kraj rata dočekao na strani poraženih.

“Pitanje je bi li se uopće smio zvati hrvatski narod. Od takve sudbine nas je spasio Tito. A sada dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenjuje gradonačelnika Zagreba da na to pristane”, rekao je Stazić i najavio da će Titovo ime vratiti odmah kada dođu na vlast. “Vratili smo Trg žrtava fašizma, vratit ćemo i ovaj”, zaključio je.

Share This Article