Profesorica Rešetar o propustima u slučaju malog Cesarea

Profesorica Branka Rešetar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku, gostujući u Hrvatskoj uživo objasnila je kako je presuda Županijskog suda iz 2012. kojom se malog Cesarea, sina Nine Kuluz, dodjeljuje ocu u Italiji temeljena na Haškoj konvenciji prema kojoj se oteta djeca po hitnom postupku moraju vratiti u zemlju u kojoj su rođena. Rokovi za povratak djeteta vrlo su kratki.

Profesorica je, međutim, istaknula da Europski sud za ljudska prava kaže da je potrebno ponovno preispitati cijeli slučaj kad je protekao jedan dulji vremenski period, uzeti u obzir niz faktora, izbalansirati interese i prava djeteta. Potrebno je na potpuno drukčijim postavkama donijeti odluku o povratku djeteta u zemlju iz koje je oteto, dodala je profesorica.

U ovom slučaju prošao je dulji vremenski period – od tri do četiri godine – i Europski sud kaže da su nastupile nove okolnosti te da je to zapravo novi slučaj koji je potrebno preispitati. I u tom kontekstu nužno je utvrditii mišljenje djeteta, naglasila je profesorica Rešetar.

Facebook Komentari