Novi veliki hakerski napad: zahvaćene kompanije diljem svijeta, Černobil, čak i metro

Najteže je, čini se, pogođena Ukrajina, gdje je napad zahvatio institucije vlasti, banke, državnu električnu i telekomunikacijsku mrežu, čak i metro…

Novi veliki hakerski napad virusom nazvanim Petja paralizirao je kompanije diljem svijeta.

Deseci tvrtki u Ukrajini i susjednoj Rusiji pogođeni su napadom, sličnom onome koji je izveden posljednjih tjedana virusom WannaCry, čija su meta bila računala u više od 150 zemalja.

Danski transportni i energetski gigant Maersk objavio je na svojoj internetskoj stranici da su mnogi njegovi IT sustavi pali zbog napada.

Ukrajinske banke, energetske tvrtke pa čak i kijevska zračna luka Borispil pogođeni su napadom Petja, kao i ruske državne naftne tvrtke Rosnjeft i Bašnjeft.

Kao i WannaCry, virus Petja preuzima kompjutorske sustave i traži otkupninu za njihovo “otključavanje” u digitalnoj valuti bitcoinu.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman objavio je na svom Facebook profilu da se radi o napadu bez presedana. “Naši informatički stručnjaci rade svoj posao i štite ključnu infrastrukturu”.

“Važni sustavi nisu pogođeni. Napad će biti odbačen a napadači otkriveni”, napisao je Grojsman.

Velike tvrtke diljem svijeta javljaju kako su na udaru hakera, a sigurnosni stručnjaci ističu kako napadi sigurno neće prestati, jer je ‘milijun dolara otkupnine za podatke najveći poticaj za kriminal’, a maleware se može naći na forumima za manje od 30 dolara.

Sky News javlja kako su sustavi za nadzor radijacije u Černobilu izvan funkcije te se radijacija sada mjeri ručno.
Ubrzo su se na udaru našle i tvrtke u Rusiji, Britaniji, Danskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Indiji i Norveškoj.

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft se suočila s problemima, a isto je objavio i danski transportni gigant Maersk: “Možemo potvrditi da su informatički sustavi Maerska pali na više lokacija zbog cyber napada.

I dalje procjenjujemo situaciju. Sigurnost naših zaposlenika i poslova naših klijenata su na prvom mjestu” potvrdila je tvrtka na Twitteru.

Španjolski mediji javljaju da su napadnuti i uredi njihovih multinacionalnih tvrtki poput prehrambenog giganta Mondeleza i odvjetničke tvrtke DLA Piper, a probleme s informatičkim sustavima ima i britanska marketinška tvrtka WPP, inače jedna od najvećih na svijetu, prenosi BBC.

Facebook Komentari