New York: Tajanstveni kupac nudi 50 milijuna dolara za vilu u vlasništvu Jugoslavije u kojoj je boravio Tito

Za čuvenu Beeckmanu kuću u New Yorku, vilu koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije, stigla je do sada najozbiljnija ponuda. Naime, potencijalni kupac nudi 50 milijuna dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog povijesnog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka.

Proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto kompliciraniji jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju dati suglasnost kako bi se uopće krenulo u ozbiljne pregovore, prenosi Večernji.ba pozivajući se na Blic.

Ponuda od 50 milijuna dolara je preliminarna. Kad se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore s kupcem, a prodajna cijena na kraju može biti i viša od ponuđene.

Prodaja Beeckmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njezinu kupovinu zainteresiralo šest potencijalnih kupaca. Ponuda od 50 milijuna dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 milijuna eura.

No čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu što i nije čudno s obzirom na povijesni značaj i unutrašnjost te vile. Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Islanda – Robert Livingston Beeckman, po kome i zgrada nosi naziv “Beeckmanova kuća”.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Kuću je Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila 24. siječnja 1947. godine.

Facebook Komentari