HNS požuruje HDZ s kadroviranjem, želi energetski sektor, ako treba i poništiti natječaje

Nepopunjena čelna mjesta u upravama državnih tvrtki tema su pregovora dvaju koalicijskih partnera, HDZ-a i HNS-a. Kako Večernji list neslužbeno doznaje, u HNS-u inzistiraju da se do ljeta provede kadroviranje u skladu s novim odnosima u Vladi kako bi se, kažu, konačno moglo krenuti s ozbiljnim radom.

Izvori Večernjeg iz HNS-a ne kriju i da su posebno zainteresirani za sektor energetike unatoč tome što u pregovorima oko formiranja Vlade nisu inzistirali na tom resoru.

Međutim, u HNS-u kažu kako će tražiti od HDZ-a da državni tajnik za energetiku bude iz njihove kvote, a uvjereni su da oko toga ne bi trebao biti velikih problema budući da su i u ministarstvu obrazovanja, koje vodi njihova ministrica Blaženka Divjak, ostali državni tajnici koje je postavio HDZ.

Poništit će natječaj?

Osim državnog tajnika, u HNS-u su zainteresirani i za mjesta u upravama državnih tvrtki iz energetskog sektora kao što su Janaf, Plinacro, ali i HEP.

Upravama svih tih poduzeća mandati su davno istekli, kao i u mnogim drugim državnim tvrtkama, a nova imenovanja zaustavila je kriza Vlade Tihomira Oreškovića.

Plenkovićeva je Vlada već u studenom prošle godine pokušala ubrzati imenovanja tako da je u tvrtke imenovala vršitelje dužnosti šefova uprava čiji je mandat trebao trajati najviše šest mjeseci.

Novi kadar trebao se imenovati na temelju javnih natječaja od kojih su neki i provedeni. Među takvim tvrtkama je i Plinacro pa se postavlja pitanje na temelju čega bi Vlada sada išla na poništenje već provedenog natječaja i raspisivanje novog. U HNS-u u tome ne vide nikakav problem. – Natječaj se može poništiti, a do provođenja novog postaviti vršitelji dužnosti – kaže izvor iz HNS-a.

Ovlasti Gorana Marića

Među HDZ-ovim ministrima može se, međutim, čuti kako o kvotama u državnim tvrtkama nije bilo razgovora. Podsjećaju da odriješene ruke za kadroviranje u energetskim tvrtkama nije imao ni bivši koalicijski partner Most iako je energetika bila njihov resor, a u Saboru su imali znatno više ruku nego HNS.

Ono što bi mogao postati “kamen smutnje” među partnerima je nova uredba o kriterijima za odabir čelnika strateških tvrtki prema kojoj se niti jedno imenovanje niti natječaj ne može provesti bez ministra državne imovine Gorana Marića.

U HNS-u se može čuti da Marić ima prevelike ovlasti. Prema Uredbi svaki natječaj za imenovanja u strateškim tvrtkama ide prema Ministarstva državne imovine no to ministarstvo ne može na svoju ruku raspisivati natječaje, već treba odobrenje ministarstva u čijem je resoru tvrtka u koju se kani imenovati.

Imenovanja na kraju završavaju na Vladinu povjerenstvu pa tako HNS, dogovori li se s premijerom, ne treba strahovati da će imenovanja biti zaustavljena, piše Večernji list.

Facebook Komentari