VIDEO Sraz Željke Markić i Zorana Pusića oko masovnog ubojice i diktatora Josipa Broza Tita

Hoće li gradonačelnik Milan Bandić konstituirati većinu u Skupštini Grada Zagreba ovisi o potpori zastupnika liste Brune Esih, čiji je preduvjet “bezuvjetna” promjena imena zagrebačkog Trga maršala Tita.

U HRT-ovu Studiju 4 gostovala je predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić, koja je u četvrtak europske institucije službeno obavijestila o “porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj”, dok se iz splitskog studija javio predsjednik udruge GOLJP koji je i sam prosvjedovao prošloga tjedna – Titu u korist, Zoran Pusić.

“Porastom lijevog, komunističkog ekstremizma u Hrvatskoj te izrazima potpore diktatoru Titu nastoji se rehabilitirati (ne)djelo jednog od najvećih kršitelja ljudskih prava u 20. st. Josipa Broza Tita kojeg danas neki ljudi u Hrvatskoj upotrebljavaju kao simbol totalitarnog režima”, rekla je Markić.

“Same proslave službenog praznika Dana antifašizma u Republici Hrvatskoj nikad ne bi bilo da nije bilo NOB-a i najzaslužnijeg čovjeka za to Josipa Broza Tita. Na skupu nitko nije govorio o Titu, već vrijednostima na kojima je pokret nastao”, rekao je Pusić te dodao da su prosvjed organizirale različite organizacije civilnog društva i Antifašistička liga Hrvatske.

Na pitanje voditelja je li Tito kršio temeljna ljudska prava,Pusić je rekao kako se ne bi mogao sjetiti nijednog politčara koji to nije radio kada je bio na vlasti, no da svako kršenje ljudskih prava treba osuditi.

Markić tvrdi da je Pusić iznio totalne gluposti jer pokušava rehabilitirati zločinca.

“Totalitarni komunistički režimi koji danas postoje negdje bili su obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava; Pusić ima ograničeno poznavanje politike i njegova je slika iskrivljena, no snosi odgovornost kada u javnost prenosi ovakve iskrivljene slike. Tito je vodio egekucije, mučio i ubijao ljude, bacao djecu u jame. I to se ne može pravdati”, kategorično će Markić.

Pusić je pak kazao da ne želi odgovarati na optužbe Željke Markić. Ja njoj ne mogu nikakvu ozbiljniju kritiku uputiti nego što to ona sama čini, kazao je Pusić.

Odgovarajući na pitanje novinara da kaže što mu konkretno smeta u dopisu “U ime obitelji” upućenom europskim čelnicima, Pusić je, među ostalim, kazao: “To je njihova slika. Ja u tome nisam sudjelovao. Mi imamo ovdje otvorene pojave fašizma, a svi se užasno vrijeđaju kad ih se usporedi s onim što se događalo”.

“Pusić se postavlja u ulogu moralizatora jer on kao razumije kako treba izgledati građanska Hrvatska, a on i udruga Dokumenta tada su od Vesne Pusić dobili 250 tisuća kuna na natječaju što se nije smatralo sukobom interesa”, upozorava Markić.

“Očekujem da će Povjerenstvo za suočavanje o posljedicama totalitarnih režima donijeti povijesnu procjenu, no isto očekujem da mediji tu procjenu nastoje kroz cijelo društvo prenostiti, a ne da se ta rehabilitacija zločinca na javnoj televiziji tretira kao nešto prihvatljivo”, rekla je Markić o pravorijeku koji se čeka.

Facebook Komentari