VIDEO Hasanbegović o antifašizmu, Jugoslaviji, diktaturi i uvjetima za potporu Bandiću u zagrebačkoj skupštini

Protekli su se tjedan obilježili idološki prijepori – od obilježavanja Dana antifašističke borbe do promjene imena zagrebačkog Trga maršala Tita te konfuzije obilježavanja drugih državnih praznika i blagdana.

“Zbog nepotrebne promjene datuma, većina hrvatskih građana ne zna kad je Dan državnosti, a kada Dan neovisnosti. Hrvatska državna neovisnost nije nastala jednokratnim državnopravnim aktom, nego jednom procesom začetim 30. svibnja, konstituiranjem prvog višestranačkog Sabora”, rekao je Zlatko Hasanbegović, gost Studija 4 te rekao da misli kako je 30. svibnja najbolji nadnevak za obilježavanje Dana državnosti.

Kontroverze oko antifašizma

Hasanbegović tvrdi da se u ovom slučaju pojmovi pogrešno tumače ili da je riječ o zlouporabi pojma antifašizam u pokušaju sustavne rehabilitacije jugoslavenskog, komunističkog, totalitarističkog naslijeđa, koji je u suprotnosti s naslijeđima hrvatske države i demokratskim parlamentarnim poretkom nasuprot dikaturi.

“Sve što baštini zločin i nijekanju ljudskih prava ne treba biti utkano u temelje hrvatske države. Što se tiče obilježja za dom spremni ne vidim ih osim u slučaju službeno registriranog grba ratne postrojbe HOS-a i činjenice da je kao takva – koja je sudjelovala u ratu, čini potpuno irelevantnim”, rekao je Hasanbegović.

Kada govorimo o isticanju simbola u prosvjedima protiv promjene imena Trga maršala Tita vidimo jake snage ljudi koji su izdanci toga naslijeđa i koji imaju presudan utjecaj u hrvatskom javnom životu koji je u nesrazmjeru njihovu stvarnom utjecaju u hrvatskom narodu.

“Očekujem da HDZ i Milan Bandić podupru našu inicijativu za promjenu imena kako bi se ona i provela. Tražimo jamstva da će se u redovitoj proceduri, nakon konstituiranja Skuštine Grada Zagreba, zastupnici koji će činiti skupštinsku većinu morati obvezati da će do toga i doći. Riječ je o političkom sporazumu”, rekao je Hasanbegović.

“Očekujemo poziv Bandića i HDZ-a da razriješimo ovo pitanje bez novinske polemike. Referendum je potpuno neprihvatljiv jer dovodi u pitanje legitimitet izabrane gradske skupštine. Osim toga, nijedna ulica nije promijenjena referendumom, a Bandić u karijeri nikada nije inicirao referendum za druga pitanja ključna za grad”, zaključio je.

Facebook Komentari