Konzervativci Therese May i sjevernoirski unionisti postigli dogovor o manjinskoj vladi

Britanska premijerka Theresa May postignula je dogovor o formiranju manjinske vlade koju će podupirati sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP).

Nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima 8. lipnja koje je raspisala kako bi dobila više zastupnika u parlamentu uoči početka pregovora s Europskom unijom o Brexitu, May je potporu zatražila od male sjevernoirske stranke DUP koja ima deset zastupnika. Razgovori između dviju stranaka trajali su više od dva tjedna.

May i čelnica DUP-a Arlene Foster predsjedale su u Downing Streetu susretom na kojem su pregovarači obiju strana, konzervativac Gavin Williamson i DUP-ovac Jeffrey Donaldson, potpisali dogovor o budućoj vladi.

Detalji o sporazumu nisu još objavljeni, no on će May omogućavati da u 650-članom parlamentu uz potporu Sjevernih Iraca donosi zakone i ostane na vlasti tijekom pregovora o britanskom izlasku iz Europske unije.

No pozicija premijerke i dalje je nesigurna zbog kritika na račun njezine strategije za Brexit i poziva za njezinu ostavku iz oporbe, ali i iz redova konzervativaca. Neki od njih izrazili su nezadovoljstvo dogovorom s DUP-om tvrdeći da on stvara rizik za sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998., poznatiji kao Sporazum na Veliki petak.

Posljednji rok za postizanje sporazuma, koji je britanska vlada postavila strankama u Sjevernoj Irskoj, je četvrtak. Sinn Fein prošlog je tjedna objavio da “vrijeme ističe” jer se ne zna kakav će biti utjecaj bilo kakvog dogovora između konzervativaca i DUP-a.

Facebook Komentari