Crobarometar pokazuje rast SDP-a, ali i nešto pogubno za vođu oporbe

Ad

Potpora i HDZ-u i SDP-u neznato raste, a vladajući HDZ i dalje vodi s više od 12 posto prednosti. No, istraživanje je pokazalo nešto puno pogubnije za glavnu oporbenu stranku.

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje kako HDZ i dalje vodi za više od 12 posto.

HDZ lipanj završava s 34,8 posto i već je treći mjesec u blagom rastu. Istina, sve je to unutar statističke pogreške baš kao i rast SDP-a koji lipanj završava na potpori od 22,2 posto.

Most je „izletio“ iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

Nakon „velike četvorke“ nalazi se stranka Milan Bandić 365 s potporom od 3,6 posto, slijedi ih HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto.

HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno na 2 posto. Ostale stranke ili neke druge, imaju trenutačno 5,3 posto među biračima, a neodlučnih birača je 6,5 posto.

Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto. U odnosu na mjesec prije to je zapravo dobar rezultat za premijera.

Tada je 56 posto građana mislilo da koalicija neće odraditi mandat do kraja, a tek ih je 32 posto mislilo suprotno.

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. No i tu je vidljiv blagi pad pesimizma u Vladine politike i porast optimizma.

Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.

Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. Činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu predsjednice, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.

Među ispitanicima i dalje ima najviše onih koji o Kolindi Grabar Kitarović imaju pozitivan dojam – njih je 55 posto, dok je onih s negativnim dojmom 37 posto. Premijer Plenković je među ispitanicima popravio dojam u odnosu na mjesec prije i sada o njemu pozitivno misli njih 43 posto, dok je onih s negativnim dojmom 46 posto.

Božu Petrova pozitivnim ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativan dojam ima njih 52 posto. O Davoru Bernardiću među ispitanicima 25 posto njih misli pozitivno, a njih 55 posto negativno, što bi vođu oporbe i njegovu stranku svakako trebalo zabrinuti.

Facebook Komentari