Muftija Hasanović: Hrvatska prepoznatljiva po jačanju multireligijske pozornice

Muftija Aziz ef. Hasanović na svečanom prijemu u povodu najvećeg islamskog blagdana Bajrama istaknuo da je Hrvatska sve više prepoznatljiva po svojoj otvorenosti i jačanju multireligijske pozornice.

U zagrebačkom Islamskom centru na proslavi Bajrama bili su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te brojni drugi uzvanici.

Hasanović je rekao i da je Hrvatska jedina zemlja u okruženju iz koje nitko nije otišao na bilo koje strano ratište jer, dodao je, nema niti jednog razloga zbog kojeg bi netko izgubio život bilo gdje u svijetu.

Muslimansku omladinu pozvao je da slijede institucionalno tumačenje islama koje im pružaju njihovi imami i vjeroučitelji te im poručio da se čuvaju alternativnog tumačenja islama koje, kako je upozorio, neki pretaču u ideologiju pa umjesto ljubavi nude mržnju, a umjesto ljudskog poštovanja nude nasilje sijući smrt ulicama diljem svijeta.

Izrazio je i zabrinutost jačanjem islamofobije u Europi s elementima otvorenog nasilja, kao i nasilnog ekstremizam fanatika koji na terorizam posežu u ime islama.

Čestitajući Bajram, premijer Andrej Plenković podsjetio je i da je islam kao zajednica u Hrvatskoj priznat još od 1916. Naglasio je kako to potvrđuje da se naša zemlja, svojom praksom i kvalitetnim uređenjem odnosa, pokazuje pozitivnim modelom kvalitetne integracije islamske zajednice u hrvatsko društvo o kojem se govori i diljem Europe. Poručio je i da islamska zajednica u Hrvatskoj može pripomoći razvoju zemlje, posebice unapređenju odnosa s BiH i drugim državama islamskog svijeta.

Istaknuvši da Hrvatska i Austrija jedine europske zemlje koje imaju najuređenije odnose s islamskom zajednicom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako Hrvatska i islamska zajednica imaju potpisane ugovore kojima su definirani njezin status i prava, a islamska zajednica je potpuno integrirana u hrvatsko društvo.

Jandroković je podsjetio i da se danas obilježava Dan državnosti RH, kada je Hrvatski sabor 1991. donio dvije povijesne odluke o suverenosti i samostalnosti kojima je započeo put prema slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj zemlji, a na tom putu u dobru i zlu sudjelovala je i islamska zajednica.

Na proslavi Bajrama u Islamskom centu u Zagrebu bili su i posebni savjetnik predsjednice Republike Mate Granić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Miodrag Demo te crkveni velikodostojnici i pripadnici diplomatskog zbora.

Facebook Komentari