Čehok: Hrvatska kao nedovršena država, država u stalnom nastajanju

Gost emisije Nedjeljom u dva je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Hrvatska kao nedovršena država, država u stalnom nastajanju – tako Čehok vidi Hrvatsku na 26. obljetnicu njezina postojanja.

Ne samo u Varaždinu, ni diljem Hrvatske nije doživio neugodnosti zbog uhićenja i optužbi. Kaže da ga to nije zanimalo niti je to snažno doživljavao. To je jedan veliki udarac za čovjeka i obitelj, no znajući da sam čist, nisam se imao čega bojati, rekao je Čehok.

Na pitanje zašto se odlučio za povratak u politiku nakon šest godina izbivanja, rekao je da se vratio kako bi utjecao na to da se nikome više ne dogodi ono što se njemu dogodilo. Drugi motiv bila je anketa od prije godinu dana koja je pokazivala da bi mi građani iskazali veliko povjerenje na izborima. Dobio sam dojam da moram odgovoriti i vratiti dug građanima te se kandidirati, istaknuo je Čehok.

U razgovoru sa Stankovićem doznali smo da je Čehok s 47 godina otišao u saborsku mirovinu. Na pitanje je li to moralno – odgovara da nije. To je bila situacijska, prisilna akcija kako bih se mogao posvetiti procesima koji su bili ispred mene. Mogao sam raditi na sveučilištu, no nisam želio kontaminirati akademsku zajednicu. Htio sam da istražiteljski organi imaju čistu situaciju, rekao je Čehok.

Prvu noć u pritvoru opisao je kao strašno mučenje, no, kaže, brzo se priviknuo.

Govoreći o koaliciji HNS-a i HDZ-a, Čehok je rekao kako je za HNS “bolji preljub s Plenkovićem, nego brak s Bernardićem”. HNS je po ideolškom pitanju jako problematična stranka. Vlahušić je desniji od mene i Budiše. HNS je u koaliciju ušao iz straha od budućih izbora te prvenstveno rezultata Hasanbegovića i Esih. HNS je u paničnom strahu od desnice, istaknuo je Čehok.

On predviđa da će njihova stranka, Neovisni za Hrvatsku, još više ojačati, posebno ako uspiju ucijeniti Bandića promjenom imena Trga maršala Tita. Politička platforma im je artikulirana, dodao je.

Govoreći o HDZ-u slikovito se izrazio: U opasnosti je jer im je glava na centru, a torzo na desnici… a tijelo poslušno slijedi ono što mu glava govori.

Prema njegovu mišljenju, lijevo i desno je u Hrvatskoj promašeno jer nema prave ljevice kao socijaldemokratske, kao ni desnice kao prave demokršćanske. Nikad radnici nisu imali manja prava nego onda kad je SDP-ova vlada donosila zakone. Nemamo profiliranu ni ljevicu i desnicu, rekao je.

Upitan je li za promjenu imena Trga maršala Tita, Čehok je rekao kako mu je u imenu trga najproblematičnije ono “maršala”. Upravo u vrijeme njegova “maršalata” događala su se najgora zlodjela. Upitao je je li antifašizam dovoljna legitimacija da se zaborave komunistička zlodjela. Istaknuo je kako je njegovo osobno mišljenje da se ime trga trebalo davno promijeniti. Kazališni trg naziv je koji bi bio odgovarajući, rekao je.

Facebook Komentari