Pupovac ponovno apelirao: Uklonite ploču iz Jasenovca

Zločine NDH se nastoji umanjiti i relativizirati, a antifašizmu pripisati zločini za koje nije odgovoran, upozorio je Milorad Pupovac danas u Jadovnom.

“Mi se ovdje okupljamo da kažemo ne takvoj državi i ne takvoj slobodi. Ovo mjesto i okupljanje ne smije biti sredstvo mržnje, posebno ne prema bratskom hrvatskom narodu koji niti su podržavali niti stajali uz taj pokret i tu državu. Ovo mjesto smije biti samo predmet preispitivanja što je to učinilo da ljudska surovost postane surovija od ovog okoliša. Kada je donesena odluka da se raspusti ovaj logor, donesena je odluka da se formira Jasenovac kao koncentracijski i radni logor ne samo Srba nego i Roma i pripadnika ljevice u Hrvatskoj, posebice komunista”, kazao je Pupovac, javlja dnevnik.hr.

Opetovao je apel vlasti da uklone ploču s natpisom “Za dom spremni” iz Jasenovca. “Potičemo vlasti da tu ploču izmjene u njezinom sadržaju. Na tom mjestu ne može biti natpis “Za dom spremni” i nema zakona koji u RH i Europi to može ozakoniti. Nema ga”, kazao je Pupovac i dodao da se komemoracija u Jadovnom održava ne da bi se stvarali problemi, već da bi “duboke rane počele zarastati”.

“Samo dan nakon proglašenja NDH, ustaše počinju svoj krvavi pir. Govori se o 30.000 ubijenih i poluživih bacanih u ove jame. I danas ima oni koji ističu vjeru, naciju i obitelj kao najveće vrijednosti, a napadaju Josipa Broza Tita i antifašiste. Danas se pokušava od onih koji su poraženi 1945. napraviti žrtvu uz pomoć svekolike rimokatoličke crkve”, kazao je Mladen Matijašec, potpredsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije, javlja dnevnik.hr

Facebook Komentari