Predsjdnica Grabar Kitarović: Plinofikacija Rafinerije je najbolje rješenje

Kad je u pitanju rješavanje problema zagađenja zraka od strane Rafinerije, ne mogu obećati konkretne rokove, jer to ne ovisi o meni. Ali ono što mogu jamčiti jeste da ću ja, sa svoje strane, učiniti sve kako bismo neprestano ubrzavali rješavanje tog problema, kazala je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je danas posjetila Slavonski Brod, gdje se u Velikoj vijećnici zgrade Županijske uprave brodsko-posavske susrela s autorima filma Brod šalje poziv u pomoć.

Podsjetimo, autori filma su Hrvoje Birtića, Leon Ferić i Luka Safundžić sada već bivši učenici Osnovne škole “Hugo Badalić”.

– Moram reći kako sam iznimno ponosna na njih i jako mi je drago da su me pozvali te mi predali film, koji ćemo pogledati te ga proslijediti i dalje – kazala je predsjednica Grabar Kitarović, naglasivši kako su je mladi autori filma vrlo otvoreno pitali što se trenutno radi po pitanju rješenja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

– Ono što mogu reći je da se kao najbolje rješenje iskristalizirala plinofikacija Rafinereije s druge strane Save. Trenutno smo u razgovorima vezano za izgradnju plinovoda i korištenja postojećeg cjevovoda. U razgovorima smo s federacijom koja je pristala na plinofikaciju Rafinerije i naravno kada usuglasimo taj dio onda ćemo pristupiti i razgovorima s vlastima BiH i RS, izjavila je predsjednica, najavivši kako bi se tema plinofikacije rafinerije mogla naći kao točka dnevnog reda zajedničke sjednice vlada Hrvatske i susjedne BiH. No, kako je naglasila, u cijeloj priči presudna je suradnja s ruskom federacijom iz koje dolazi vlasnik rafinerije.

– Tu smo već po tom pitanju uspostavili kontakt i dobili odgovor u obliku diplomatske note koja predlaže daljnje korake vezane uz realizaciju rješenja, Ja se nadam kako ćemo prije slijedeće sezone grijanja riješiti ili imati riješenje na vidiku, poručila je Kolinda Grabar Kitarović, koja je u Slavonskom Brodu posjetila i spomen park podignut u znak sjećanja na 402 djece ubijene u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Vijenac je položila ispred spomenika Prekinuto djetinjstvo, a tom prigodom uputila je i čestitku podvodom sutrašnjeg Dana državnosti.

– Svim građanima čestitam Dan državnosti. Prisjetimo se svih žrtava, kako branitelja tako i civilnih žrtava, svih njihovih obitelji, ovih koji su izgubili svoju djecu i u svemu tome budimo ponosni na ono što smo učinili. Još je puno posla pred nama. Hrvatska još nije onakva kakvu je želimo vidjeti.

Još se previše dijelimo po ideološkim pitanjima. Moja je poruka idemo prionuti na bitna pitanja, koja se tiču naše budućnosti, a to je da naše mlade zadržimo ovdje u Slavonskom Brodu i u drugim dijelovima Hrvatske, da otvaramo nova radna mjesta, da podižemo standard umirovljenika i svih građana Hrvatske, da reformiramo školstvo kako bi bilo moderno i da Hrvatska bude bolja u svakom pogledu, kazala je predsjednica Grabar Kitarović. (Slbrod.plus)

Facebook Komentari