Na Velikoj Duvjakuši na Dinari komemoracija za poginule i nestale pripadnike “Puma”

Izvor: Ferata

Na planinskom vrhu Dinare Velika Duvjakuša u subotu je održana komemoracija za 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika 7. gardijske brigade “Puma” koji su stradali na dinarskoj bojišnici od proljeća 1994. do kolovoza 1995. pripremajući se za vojno-redarstvenu operaciju “Oluju.”

Komemoracija je u nazočnosti oko 250 članova, obitelji suboraca i prijatelja stradalih pripadnika “Puma” organizirana na spomen-obilježju na Velikoj Duvjakuši, na nadmorskoj visini od 1709 metara. Spomenik se sastoji od 32 kamena na kojima su uklesana imena 31 poginuloga i jednoga nestalog pripadnika “Puma”.

U blizini tog spomen-obilježja izgrađena je i spomen-planinarska kuća stradalima u Domovinskom ratu na nadmorskoj visini od 1630 metara, što je najviša kota u Hrvatskoj na kojoj se nalazi neki planinarski dom.

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović, general Zdravko Jakop, obraćajući se nazočnima istaknuo je kako borba za samostalnu Hrvatsku nije bila jednostavna, dodavši kako je moramo cijeniti, posebice žrtve koje su pale za Domovinu.

Zahvaljujući žrtvi branitelja u Domovinskom ratu za više ciljeve, ostvarili smo državu koju smo sanjali, a ne nekim aktivnostima prije 50, 70 ili 80 godina, rekao je Jakop.

Poručio je kako smo rat dobili ’95., ali državu moramo izgrađivati, kako se izrazio, možda stotinama godina. Branitelje je pozvao da se uključuju u procese u kojima mogu dati svoj doprinos u izgradnji države.

Možda su jedno vrijeme branitelji bili stigmatizirani, ali danas više nisu, nego su danas pozvani da se ponovno uključe i da svi zajedno napravimo nešto dobro u Domovini za buduće naraštaje, kazao je Jakop.

Misno su slavlje na komemoraciji zajednički predvodili policijski kapelan u Varaždinskoj županiji Ivica Horvat i policijski kapelan u Koprivničko-križevačkoj županiji Ozren Bizek.

Facebook Komentari