Snježana Banović: Ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko

Antifašistička liga RH, uz podršku većeg broja organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka, organizira obilježavanje i proslavu Dana antifašističke borbe na Trgu maršala Tita da bi, kako ističu, upozorili na nastojanja da se promjeni ime Trga.

“Trg je naš” geslo je građanskog okupljanja na Trgu maršala Tita u Zagrebu kojim će lijeve i antifašističke udruge i stranke, na Dan antifašističke borbe 22. lipnja, okupljanjem koje je počelo u 19 sati upozoriti da gradska vlast koketira s promjenom imena tog trga, “jednog od posljednjih simbola” pobjede nad nacizmom i ustaštvom u Drugom svjetskom ratu, javlja N1.

“Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko. Trg maršala Tita barometar je i bilo Zagreba po kojem se vidi koliko se grad sjeća svoje herojske prošlosti. Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt”, upozorila je kazališna redateljica i sveučilišna profesorica Snježana Banović.

Povjesničar Hrvoje Klasić rekao da su heroji preko noći postali zločinci i obrnuto.

“Rade Končar, Nada Dimić, Josip Kraš, Ivo Lola Ribar … nisu samo imena tvornica, to su imena hrvatskih narodnih heroja, kojima se društvo odužilo 1945. nazivajući njihovim imenima tvornice, ulice … isto to društvo ’91. ih je odlučilo kazniti – od heroja postali su preko noći zločinci. Mnogi su odgovorni za to, a među njima je i njihov partijski sudrug Franjo Tuđman, on to nije smio dopustiti, niti Janko Bobetko, niti Martin Špegelj, ali pak nešto povezuje njih i Nadu Dimić i Radu Končara – svi su oni pripadali istom oslobodilačkom pokretu koji je organizirao i u pobjede vodio Josip Broz Tito”, upozorio je povjesničar Hrvoje Klasić.

Danas su lupljeni temelji za antifašitičku Hrvatsku i Tito je vodio borbu, a sada imamo pokušaje revizionizma. RH je snažno utemeljena na antifašizmu i tu ne smije biti upitnika, sumnji , nedoumica, a Hrvatska ima puno važnijih problema od promjene imena trga, upozorio je šef SDP-a Davor Bernardić.

Što se tiče toga u Brezovici nije bilo nikoga iz državnoga vrha, kazao je da “ne možemo biti antifašisti samo u Europi. Za nas u SDP-u nema dvojbe. Temelje moderne Hrvatske i Europe antifašizam treba slaviti jer smo u situaciji da mladi ljudi iz obijesti crtaju kukaste križeve i dižu desnicu u zrak , i treba se pitati što je sa školstvom i gdje je zakazalo društvo”.

“Za dom spremni” je pozdrav koji nam nije prihvatljiv, hrvatskim braniteljima kapa do poda, HOS-ovcima, ali ovaj pozdrav nije prihvatljiv i ne treba nam nikakvo povjerenstvo jer je to ustaški pozdrav, zaključio je Bernardić.

“U zadnjih 25 godina uklonjeno je 220 spomenika kojim se obilježavalo antifašitičko sjećanje. Trg maršala Tita je jedina ostavština uz poneku ulicu koja komemorira zagrebačko sjećanje na te ljude. To je bila jedna poptuno štetna dinamika koja je pokušala prekorijti sjećanje grada na antifašističku tradiciju”, kazao je Josip Jagić iz Mreže antifašistkinja Zagreba.

Jagić kaže da je sramotno što se tolerira fašizacija društva, a što svjedoči i ploča u Jasenovcu s natpisom “Za dom spremni.”

“Mislim da je za to odgovornost državnih institucija ogromna, od Karamarkove vlade pa nadalje. Državne institucije su te koje promoviraju ustašizaciju društva. To je tragedija našega društva i sramota koje se dogaađa u našem društvu, pokušaju se rehabilitirati ustaški elementi”, kazao je Jagić.

Komentirao je i prijedlog Zlatka Hasanbegovića da se poništiti 22. lipnja kao državni praznik: “Svi znamo tko je Hasnabegović i što zastupa, a mogu samo reći da je to sramotno i neprihvatljivo.”

Organizatori očekuju da će na prosvjed doći oko 1.000 ljudi, a u razgovoru za N1 Jovan Vejnović iz Saveza društava Josip Broz Tito upozorio je da je “U Hrvatskoj danas ima toliko stvari koje mirišu na neofašizam i filoustaštvo da to mora zabrinjavati ljude. Mislim na marševe crnokošuljaša, na izjave da treba znati gdje je mjesto manjinama, na poruku studentima zagrebačkog Filozofskog fakulteta da njihov problem treba rješavati palicom, a to su samo neki od elemenata”.

Komentirajući Hasanbegovićevu izjavu da treba poništiti 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe, Vejnović je podsjetio da antifašizam slavi cijela Europa i da je njegova izjava bez ikakve osnove.

Vejnović smatra da “ime Trg maršala Tita nije osnovni problem, nego oni koji ga napadaju preko tog simbola napadaju sve što se dogodilo od 1945. godine i što smo učinili kao doprinos današnjoj europskoj kulturi i civilizaciji”.

Komentirajući činjenicu da u Brezovici nije bilo nikoga iz državnog vrha, Vejnović je kazao: “Mi imamo antifašizam za Bruxelles i za vanjske potrebe, ali ovdje se antifašizam želi bez partizana i Tita”.

Facebook Komentari