Da se svi dive: Vučić sprema dernek za inauguraciju, tone ćevapa, vino, rakija, trubači

Bit će to fešta kakvu Beograd i Srbija još nisu vidjeli, piše Večernji list.

Ne radi se ni o kakvoj razuzdanoj zabavi nekoga ruskog milijardera ili kakvoga svjetskoga festivala nego o inauguraciji nedavno izabranoga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Cijeli sutrašnji program pomno je planiran i vodi se briga i o svim detaljima tako da se stječe dojam kako je jedan od ciljeva toga lipanjskoga beogradskog spektakla impresionirati uzvanike i sve one koji će taj događaj pratiti u izravnom TV prijenosu.

Dragačevski trubači

Vučićeva inauguracija održat će se u Palači Srbija, mnogima poznatijoj kao zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća.

U toj zgradi stolovali su brojni najviši dužnosnici raspale države, a njezini zidovi i danas kriju bezbroj malih i velikih tajni. Prema neslužbenim informacijama, pozivi su poslani na pet tisuća adresa, ali će se tek na samoj svečanosti vidjeti koliko će ih se zapravo odazvati pozivu novoga predsjednika Srbije.

Sve će ih pred ulazom u Palaču Srbija dočekati crveni tepih i svečana postrojba Vojske Srbije. Nezaobilazan dio takvih događaja je i vojni orkestar. Program će se odvijati u palači, koja ima 13 dvorana za konferencije, šest salona i tri sale.

Cijela zgrada se zadnjih tjedana uređuje i dotjeruje kako bi bila spremna za primanje. Gosti će biti raspoređeni po cijeloj zgradi, pri čemu će u prostoriji s velikim mozaikom biti održan poseban program. Iako službeni program inauguracije još nije objavljen, srbijanski mediji prenose da će taj dan u Palači Srbija biti sve srbijansko, počevši od programa pa do hrane i pića koji će se služiti.

Program bi trebao početi dječjim zborom koji će izvesti himnu Srbije.

Potom će biti izvedena “Besjeda predsjednika”, a zatim i pjesma „Ovo je Srbija“. Slijedi zdravica, a potom nastupi ansambala Vrelo, KUD Kolo i Una saga serbica.

Poslije njih na scenu stupaju trubači Dejana Petrovića, najboljeg srbijanskog trubača, što potvrđuju brojne nagrade koje je dosad osvojio.

Za kraj inauguracije planiran je obilazak svih salona s gostima, pri čemu će svaki od njih biti uređen tako da tematski pokriva određenu regiju Srbije.

U njima će biti angažirani predstavnici turističkih organizacija koji će goste upućivati u prirodne ljepote i povijest Srbije. Kroz te salone bit će predstavljene južna, istočna, središnja i zapadna Srbija, Vojvodina, Kosovo i Metohija, Raška oblast i Beograd.

U kontekstu regija Srbije spominju se i „Inovacija i moderne tehnologije”, ali je još nepoznato što to konkretno znači. Na inauguraciji najmoćnijeg čovjeka Srbije služit će se isključivo srbijanski specijaliteti, tako da će oni navikli na francusku ili neku drugu kuhinju imati priliku upoznati tradicionalne srbijanske specijalitete. Uz neizbježno slatko i vodu uzvanici će imati priliku kušati gibanicu, leskovačke specijalitete s roštilja, razna pečenja, Karađorđev odrezak, mućkalicu, zlatiborski kajmak…

Govori se da će za Vučićevu inauguraciju biti osigurano oko šest tona mesa.

Kada je riječ o pićima, uz razne srbijanske sokove i vodu služit će se i srbijanska vina i rakije. Među rakijama koje će se moći kušati tom prilikom bit će i čuvena “Čačanka”.

Zasad se ne zna hoće li bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić za tu priliku služiti svoju rakiju kojom se u više navrata hvalio. Najavljen je dolazak brojnih stranih izaslanstava među kojima će biti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Vučić je rekao kako očekuje dolazak predsjednika Slovenije Boruta Pahora, sva tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodiga, predsjednike Crne Gore, Makedonije… – Očekujem austrijskog kancelara Christiana Kerna, premijera Mađarske Viktora Orbana, potpredsjednika Bugarske, predstavnika Rumunjske…

Kina šalje potpredsjednika Svenarodnog kineskog kongresa, Moskva Dimitrija Rogozina, a dolazi i blizak suradnik bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka – rekao je Vučić dodajući da će njemačka kancelarka Merkel kao svog izaslanika poslati bivšeg kancelara Gerharda Schrödera.

Zadiviti cijeli svijet

Srbijanski mediji ističu da će se trošak Vučićeve “žurke” mjeriti desecima milijuna dinara.

– Neracionalno je praviti privatne glamurozne zabave u trenutku kad javni dug Srbije iznosi 24 milijarde eura, ili 67,7 posto BDP-a. Naročito je to nepristojno u državi u kojoj se djeca liječe putem SMS poruka, a plaće i mirovine se isplaćuju iz kredita – rekao je Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

Pri tome treba znati da inauguracija predsjednika ne postoji ni u ustavu ni u zakonu, niti je to srpska tradicija. Zbog svega toga, smatra se da je jedan od glavnih ciljeva inauguracije stvaranje kulta ličnosti odnosno da je to pokušaj da se svijet zadivi srbijanskom gostoljubivošću.

Na Trgu republike prosvjed protiv diktature

Na dan inauguracije Aleksandra Vučića pokret Protiv diktature najavio je održavanje mirnoga prosvjeda na Trgu Republike.

“Jedan prosvjed nije dovoljan. Zato se okupljamo i na dan lažne inauguracije predsjednika izabranog na nelegitimnim izborima. Na prosvjednom skupu građanima će se obratiti ljudi čije mišljenje poštujemo, a sami osjećaju posljedice djelovanja ovog režima i bore se protiv njega”, stoji u priopćenju pokreta. Navode i kako očekuju podršku “svih nezadovoljnih građana, političkih organizacija, sindikata i nevladinih organizacija koji se žele suprotstaviti diktaturi koja je danas na djelu u Srbiji”. Pozvali su parlamentarnu i izvanparlamentarnu oporbu “koja je u ovom izbornom procesu pokazala želju za borbom protiv diktature” da se pridruži njihovu prosvjedu koji počinje u 18 sati.

Facebook Komentari