Bandić: Hrvatska je podijeljena, da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge

Gost Novog dana bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Očekuje nas buran dan, najavljeni su razni skupovi i prosvjedi, između ostalog i onaj da Trg maršala Tita zadrži to ime. Koja je vaša poruka za Dan antifašističke borbe?

“Poruka je, da ako je to tema, a očito nekima jest iako ja mislim da to nije tema. Ako jest, onda je toliko ispolitizirana, kontroverzna da jedini pravorijek mogu dati građani Zagreba. Govorim isto što i prije. Mislim da totalitarni sustavi dižu spomenike i daju imena ulica i trgova živim ljudima. To nigdje u demokratskom svijetu nije tako. Ako se to mijenja neka građani odluče o tome i daju ime.”

Ipak, što mislite o današnjem danu? Postoje li zbog antifašizma podjele u društvu?

“Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država – hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića… Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske – ili ne razumije ili to radi namjerno. Onaj tko dovodi u pitanje “točku na i” – hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, nije prijatelj Hrvatske. Ili to radi namjerno ili ne razumije. To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola. Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vjienaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva.

Jeste li tužni da ćete danas biti u Brezovici, ali neće biti nitko iz državnog vrha, svi šalju izaslanike? Istovremeno će biti i skup u Jazovki, u spomen žrtvama partizana.

“To je Hrvatska, raspovućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto. Oni kalkuliraju, ja nemam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzora u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana… Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje.”

Kako komentirate ultimatum koji vam je postavljen oko Trga maršala Tita?

“Što se tiče ultimatuma, ja ne znam ni za kakav ultimatum. Izbori su gotovi, ne treba šiljiti. Skupština je 29. lipnja. Ukoliko se ne uspije konstituirati tri puta bit će novi izbori za Skupštinu. Moj prinos su dvije stvari, bilo kakve časničke funkcije se odričemo i spremni smo za široku koaliciju svih koji žele participirati. No ako gospoda to ne budu željeli izazvat će nove izbore, ali mi nećemo.

Tko će biti odgovoran za nemogućnost da se formira većina?

“Oni koji ne budu mogli pokazati širinu koju demonstrira Stranka rada solidarnosti i ja osobno. Njima bacam rukavicu, neka oni to učine barem malo. Mislim da ima dovoljno prostora.”

Jeste li već obavili svojevrsne razgovore o mogućoj suradnji?

“Ja sam pobijedio šesti put, moja stranka je pobjednik. Građani će znati sankcionirati odgovorne ako se skupština ne konstituira.”

Poslije prvog kruga lokalnih izbora pozvali ste na stvaranje šire koalicije? Jeste li odustali do te ideje?

“Budući da sam ja u Zagrebu već 17 godina, u prvoj zoni odgovornosti, uvijek sam o tome govorio. Ta širokom otvorena vrata sam demonstrirao odricanjem pozicija u Gradskoj skupštini. A dok je onih “mi ili oni”, “svi osim Bandića”, “močvare” i slično… Sumnjam da će se to dogoditi.”

Na koga računate? HDZ i klub zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića?

“Čestitam svima koji su prešli prag. Vrata su svima otvorena. Svi su punoljetni i oni će donijeti odluku onako kako misle, a narod će to honorirati ili sankcionirati.”

Je li istina da ste pomagali oko stvaranja koalicije na nacionalnoj razini?

“Ne, nisam ja u tome sudjelovao, ali šest zastupnika u Klubu Rada i solidarnosti je četiri puta sudjelovalo u stvaranju većine. U razgovorima nisam sudjelovao.”

Kako komentirate kritike da je ovdje riječ o prevari birača?

“Ne znam, ja nikoga nisam prevario. To pitajte one na koje se to odnosi. Ja ne varam, ne bih bio šest puta izabran. Bit ću i sedmi put ako se kandidiram. Daj samo da mi Bog da zdravlja i snage, ljubavi mi ne nedostaje.”

Najavili ste posebni Memorijalni centar na groblju Mirogoj?

“Ne radi se o nikakvom Memorijalnom centru, radi se u Vojnom groblju. Ono što je u Washingotnu Arlington. Svi koji su iznjedrili hrvatsku državu zaslužuju da budu na jednom mjestu.”

Najavili ste i mogućnost da se ozvuči spomenik Vladi Gotovcu?

“Bit će tabla i govor koji će se moći na tipku slušati kao što ja doma imam govor Ivana Pavla II. i njegov keramički kip. Kad se probudim i kad idem spavati ja si taj govor pustim.”

Memorijalna obilježja su važna, ali budućnost građana, nije li ona važnija?

“Napravite anketu. Ako ja budem u manjini povući ću odluku. Mislite da ja 17 godina ne slušam bilo i puls Zagrepčana. Gradonačelnik se rodi bedasti, a umre bedastiji nego se rodio, a budale sve znaju. Zagrebu treba demografska obnova, znanje i obrazovanje. Zagreb to živi.”

Iako ste prijetili tužbama zbog ovog pipanja, je li istina da ste dužni 18 milijuna kuna poreza?

“Ja ne dugujem nikome ništa, a ono što je tajna porezna ne ulazim u to. Ja vas neću tužiti, ali bitnije je da mirno spavam. Ja sam manje dužan nego vi.”

Kako to mislite da ste manje dužni?

“To vi prevedite.”

Postoji li vaš porezni dug?

“Odgovorio sam na pitanje.”

Facebook Komentari