Kalinić: Ako je Pevec bio u zatvoru zbog sličnih stvari, kako je uprava Agrokora izvan Rementinca?

U Novom danu gostovao je Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za hitne situacije i član užeg tima gradonačelnika Milana Bandića, koji je komentirao stanje uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine idućega četvrtka 29. lipnja.

Je li Ured zbog situacije koja je ovih dana krizna uključen u pregovore?

U Zagrebu nema krize, čovjek koji je dobio šesti mandat, stari, prošli i vjerojatno budući gradonačelnik, ima dovoljno utakmica u nogama.

Je li Trg maršala Tita prepreka stvaranju većine?

Tako se želi stvoriti dojam, a u Hrvatskoj se prave svi grbavi, od Manolića naovamo, Račan – on više nije tu, valja se najveća afera, a to je Agrokor, vidimo da su abnormalne cifre i dug, firma koja nije imala šanse preživjeti, ima i olakotnih okolnosti poput malog tržišta.

Kakve to veze ima s formiranjem gradske većine?

Da se prikrije, ako je Pevec bio u zatvoru zbog sličnih stvari, kako je uprava Agrokora izvan Rementinca? Znam da u Remetincu nema mjesta, ali kako bakica može završiti tamo, a neki si popravljaju frizurice?

Nije li Todorić financirao svaku vlast, pa i onu u Zagrebu?

Da izbori nešto mijenjaju, bili bi zabranjeni. U jednom je trenutku čak postojala mogućnost da se firmu spasi, ali i sada opet novi krediti – rupa bez dna. U RH se ponašaju ka da su Rusi male bebe pa će netko šamarati Sberbank, tko može, tko ne može, ali ne može se dozvoliti da se Rusima nešto ne dozvoljava jer su Rusi. Ili da se petljamo u integraciju Krima, dođe naš premijer dolje, što pokazuje da nije dorastao funkciji, ali nije on jedini.

Hoće li se mijenjati ime Trga?

Osobno mislim da je referendum najpošteniji. No oni koji su sigurni da će izgubiti, najviše mu se protive.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović imaju uvjete.

To je u redu s njihove strane da mogu postavljati zahtjeve. Meni je čak simpatičan Zlatko Hasanbegović, imamo zajedničke neke prijatelje, odličan je znanstvenik, ali za neke stvari trebamo ljude koji su napravili nešto što se tiče gospodarstva i investicija, koji mogu stvoriti novac. Svi sad slave nove ambasadore, ali koji oni gospodarski background imaju?

Je li Bandić s HDZ-om složio kombinaciju?

Ne znam kome u Zagrebu odgovaraju novi izbori? Mnogi bi se mogli iznenaditi. Ne vjerujem da će tu biti problema.

Tko će ju činiti?

Uvijek ima onih koji razmišljaju – a tko meni jamči da ću ja idući put biti tu? Politika je isključivo i jedino trgovina, a tko tvrdi drugačije, nije iskren. Koalicija je trgovina – ja hoću to, ti hoćeš to. Uvijek je dogovor, i nije to samo u Hrvatskoj. U politici je osnovno načelo da nema načela. Da samo analizirate prve izbore u Hrvatskoj, knjigu možete napisati.

Kako će se rješavati lokalne situacije, može li se dogoditi Rijeka?

Zagreb i Rijeka se ne mogu uspoređivati. Tamo je stvoren privid da je sve lijepo. Osijek je prvi, a Rijeka druga po iseljavanju. Zadar i Zagreb su jedini gradovi koji rastu po stanovništvu, u Zagrebu raste i broj radnih mjesta što je i zasluga Milana Bandića, a tu je i mjera oditelji-odgajatelji, pogledajte što je učinjeno s vtićima, Muzička akademija …

Zašto se ne grade vrtići, a imamo fontane?

Jedini smo koji ima pokrivenost vrtićima, Nađite drugi grad. Fontane – lijepo izgledaju, da se bilo što radilo, bilo bi tako, imate priliku izaći na izbore pa ih zatrpati tko želi.

A što je s otpadom?

Druga mjesta to bacaju gdje stignu, Zagreb jedini to ima riješeno.

Ali nije riješeno …

Ne možete graditi spalionicu ako nemate podršku državnog vrha.

Ima li je sada?

Riješit ćemo Jakuševac sigurno.

A promet – Savska je blokirana?

Zbog Ubera štrajkaju sad. Mostovi, pogledajte koliko ih je napravljeno, pa nije Milan Bandić dobio izbore jer je najljepši i najbolje igra košarku i nogomet, nego zbog toga što je napravio, a i garnitura oko njega nekog vraga radi.

Ali gradonačelnik je nervozan u posljednje vrijeme, primjerice oko pitanja s poeznim dugom?

Nisam primijetio nervozu, ali često u novinama možete pročitati nešto što veze s mozgom nema. Uporno molim novinare da me dovedu pred tenk o kojem pišu.

Je li u planu?

Kad se zakačite s nekim moćnikom, onda on može pisati o vama što hoće. Kao da se s 15. kata istresli perje pa idete to hvatati. To je dio igre u RH. Bandić je svojevremeno hapšen zbog otpda i onda ste imali poništen natječaj, novi je raspisai u prošlo je 900 kuna, a ovaj proces na 600 kuna nikada nije prekinut.

Što je s dugom gradonačelnika?

Na osnovi čega vi tvrdite da taj dug postoji li ne postoji?

Koliko će trajati nova koalicija HDZ-a i HNS-a?

Pregovori HDZ-a i HNS-a trajali su malo duže jer su neki nastojali zaštiti svoje pozicije, oko razdjelnika nadalje. Trajat će dok im bude išlo u interes.

Hoće li na prvoj sjednici biti formirana gradska većina?

Očekujem da hoće.

Smatrate li vi da treba mijenjati ime Trga?

Osobno smatram da Josip Broz TIto treba imati svoj trg u Zagrebu, riječ je o jednom od najvećih državnika 20. stoljeća, svi imaju svoje greške, svi imaju ruke krvave do lakata, ali što je veći broj i utjecaj to se lakše zapakira. Na Trgu gdje je Sveučilišna knjižnica kod fontana bit će Trg Franje Tuđmana i po meni bi tamo trebao biti kip njegov i kip Ivana Pavla II.

Facebook Komentari