Najnovije

Poziv Plenkoviću na žgance i razgovor o odnosima Hrvatske i Rusije te hibridno-informacijskom ratovanju

SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković pozvao je premijera Andreja Plenkovića da uz žgance razgovaraju o odnosima Hrvatske i Rusije te “hibridno-informacijskom ratovanju”.

“Pozivam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da uz žgance porazgovaramo o “hibridno-informacijskom ratovanju” i odnosima Hrvatske i Rusije. Dijalog nam je potreban kako bi se složili oko onoga što je najbolje za Hrvatsku. Ako se i ne složimo, žganci su jako zdravi i puni željeza što je dobro za krv”, objavio je poziv premijeru Hajduković na Facebooku i na Twitteru.

Hajduković je tako odgovorio Plenkoviću koji mu je tijekom jučerašnje zajedničke sjednice saborskih odbora za vanjske i europske poslove na kojoj se predstavljala kandidatkinja za ministricu vanjskih i europskih poslova te potpredsjednicu Vlade Marija Pejčinović Burić, kako su novinari ocijenili, neprimjereno odgovorio na njegov upit upućen ministrici.

Hajduković je Pejčinović Burić, koju je Sabor jučer potvrdio za ministricu i potpredsjednicu Vlade upitao kako vidi odnose Hrvatske s Rusijom iznijevši pritom mišljenje da ih se nepotrebno komplicira, ali umjesto nje odgovor je dao Plenković i dobacio Hajdukoviću da “ima još puno žganaca za popapati” i ustvrdio da je premlad za tu temu.

“Vaša retorika najbolje potvrđuje na ovim prostorima zadnjih šest mjeseci što je to hibridno-informacijsko ratovanje. Ja ne znam jeste li vi akter ili žrtva, više mi djelujete kao žrtva u tom procesu, ali bitno je da vi kao mlad zastupnik malo dublje zagrebete u osnovne postulate međunarodnih odnosa, da dobro slušate ono što govore predstavnici Vlade, čitajući dokumente i malo razabere između redaka što mi to u biti želimo”, poručio je Hajduković Plenkoviću.

K tome, ustvdio je da Hajduković premlad da bi se sjetio koliko je bila uspješna mirovna misija UN-a u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, odnosno da je bila najuspješnija otkad takve misije postoje. Nakon što ga je Hajduković upozorio da to nije bilo njegovo pitanje, Plenković je ‘skrenuo” na žgance.

Kad su ga novinari nakon sjednice pitali je li primjereno nešto takvo reći bilo kojem saborskom zastupniku, Plenković je rekao da je bio jasan i da njega ta vrsta hibridnog informacijskog rata u Hrvatskoj od njegova posjeta Kijevu nije toliko iznenadila, ali hrvatska javnost se time nije bavila i “sve je to dio velikog procesa razotkrivanja”.
“Pitanje i način na koji je bilo formulirano, po mom sudu, nije bilo na razini razumijevanja onoga što radi Hrvatska u vanjskoj politici. Ako pretendirate postavljati takva pitanja predsjedniku Vlade, onda morate malo znati što pitate, u kojem kontekstu pitate, o čemu se točno radi. Moja je poruka bila da treba malo zagrebati ispod površine, više se famijalizirati sa supstancom, ozbiljnije znatI što i zašto predlažemo i u kojem kontekstu i u kojem okviru međunarodnih odnosa, i mislim da je to bila bit”, kazao je Plenković.

Moskva i Kremlj su u hibridnom ratu protiv vas u kojem koriste oporbene zastupnike, zanimalo je reportera N1 je li dobro shvatio premijerovo pojašnjenje, a Plenković je tada odvratio: “To ste vi interpretirali, ja sam rekao kontekst o kojem se radi, koji traje već nekoliko mjeseci, ovo je bilo pojašnjenje, logika i razlozi hrvatskih stavova i smisla mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao još uvijek relevantnog vanjsko političkog izvoznog prozvoda Hrvatske koji je u cijelosti kompatibilan s naporima međunarodne zajednice za pronalaženje mirnog i trajnog rješenja u Ukrajini.
Vi ste svjesni da ste držali predavanje o Domovinskom ratu i integraciji čovjeku iz Osijeka, pitao je reporter N1 premijera, a on odvratio: “Da, i ? ” te poručio da stoji iza svega što je rekao.

Facebook Komentari