Plenković smatra da bi HOS-ovci sami trebali promijeniti grb (Za dom spremni) jer je – problematičan

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za Nacional osvrnuo se, među ostalim, i na ploču HOS-a u Jasenovcu.

Plenković je, govoreći o Jasenovcu, kazao kako je vrlo jasno osudio ustaške zločine koji su se tamo dogodili. Kad je, pak, u pitanju ploča HOS-a, na kojoj je i njihov grb u sklopu kojega je i pozdrav “Za dom spremni”, Plenković je rekao da Hrvatska ima problem neujednačene upravne prakse po pitanju korištenja registriranih grbova u statutima udruga HOS-a.

“To je tema za koju sam zadužio Ministarstvo uprave da napravi dubinsku analizu. Tu situaciju moramo zakonski urediti i praksu ujednačiti. Ta ploča nije poput onih koje su 2004. postavljene istaknutim pripadnicima ustaškog režima. Ovo je ploča za 11 hrvatskih branitelja koji su poginuli u dobi od 20 do 38 godina života. Jedino je grb problematičan. Treba otvoriti ozbiljne razgovore s predstavnicima HOS-a kako bi se našlo rješenje tog problema”, rekao je Plenković, dodavši da se u Jasnovcu mogla postaviti i ploča bez grba, pa problema ne bi bilo.

Plenković je, upitan smatra li provokacijom to što je ploča postavljena baš na zgradi gdje je bilo ustaško zapovjedništvo, kazao da pokušava razabrati što stoji iza svega toga, ali nije siguran koliko je sve bilo spontano i slučajno, a koliko stvar namjere, piše Nacional.

Facebook Komentari