Pavo Barišić: Ponosan sam na aferu “plagijator”, a Plenković me nije smijenio

Ad

Tijekom gostovanja u emisiji Točka na tjedan bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić je, između ostalog, bio upitan i boji li se da će ostati zapamćen po aferi ‘plagijat’.

“Ne bojim se da će me pamtiti po aferi, ja sam na nju ponosan jer se pravno pokazala čistom. Stručnjaci su analizirali i pokazali da sam čist. Kroz moj slučaj se pokazala zloupotreba etičkih tijela u političke svrhe. Jedan je naš stručnjak rekao da Odbor za etiku i Silobrčić po zastranjenjima nadmašuju sve etičke nepodopštine u zadnjih 25 godina. To je misao jednog stručnjaka o mom slučaj. Smatram da je već to pomoglo društvu da se suprostavi ovakvim pojavama. Lažne optužbe postoje od kad je svijeta”, smatra Pavo Barišić.

Prošlog tjedna ste smijenjeni, jedini ste koji je smijenjen i Vaš resor je dan HNS-u, kako to komentirate?

“Nisam smijenjen, ja sam razriješen u koalicijskom preslagivanju, da budemo precizni. Ponuđeno mi je mjesto u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, raspravljali smo, zahvalan sam premijeru Plenkoviću koji mi je ukazao to povjerenje i što je u koalicijskom dogovoru inzistirao na tome”.

Zašto ste odbili?

“Premijeru je bilo stalo da ostanem u Vladi, nastavim surađivati i mislio sam da bi to bilo dobro, ali pojavilo se nekoliko razloga, između ostalog i privatne prirode, i na kraju sam se morao zahvaliti i vratio sam se znanstvenoj zajednici i radu u Institutu za filozofiju koji uskoro slavi 50. obljetnicu. Vratio sam se brojnim projektima, završavam trilogiju koju objavljujem s akademikom s bavarske akademije. Prije dvije godine smo objavili prvi svezak, a sada završavamo treći svezak”.

Nadam se da ćete paziti na fusnote ovaj put

“Mislim da je reakcija devet uglednih znanstvenika iz Francuske, Njemačke i Hrvatske pokazala da u svemu tome i znanstvenici mogu napraviti pogrešku. Analiza Inoslava Beškera je itekako meni pohvalna i u zaključku je naveo da je riječ o pogrešci, ne o plagijatu”.

Dobili ste veliku potporu uglednika, ali mnogi su tražili i da vas se smijeni. Je li Vam žao što je Đikić napustio zemlju zbog Vašeg slučaja?

“On je rekao da je zbog odnosa rektora u Splitu prema njemu otišao iz Hrvatske. Naravno da mi je žao, žao mi je za svakog uglednika koji napusti Hrvatsku. Ja sam svu dokumentaciju koja se odnosi na moj slučaj stavio na svoju mrežnu stranicu i tamo možete vidjeti niz uglednih znanstvenika, poput pisma u kojem je opisana politička smicalica iza mog slučaja. Na mene je utjecala pozitivna reakcija akademske zajednice koja je stala uz mene i pokazala zrelost, moji brojni studenti su također stali u moju zaštitu, suprostavili su se neutemeljenim optužbama. Posebno me dirnulo što su i sa Sveučilišta u Mostaru stali uz mene”.

Riječka rektorica Prijić Samardžija kaže da akademska zajednica u RH ima veliki problem s plagiranjem, gleda li se na plagiranje u Hrvatskoj olako?

“Ne bih tako promatrao, morate u ovakvim slučajevim postaviti stvari kakve jesu i urediti takve stvari pravilnicima i propisima. Odluka Ustavnog suda je pokazala da Odbor za etiku nije imao ovlasti postupati u mom slučaju, da je narušen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i temeljno ustavno načelo o autonomnosti sveučilišta. Reakcija akademske zajednice je pokazala zrelost i to je jamstvo da ćemo dobro postupati”.

Čeka se još pravorijek iz Njemačke?

“Prošla su četiri mjeseca, ja službeno nisam dobio nikakve obavijesti, to ne postoji, ne postoje osnove za presipitivanje moje doktorske dizertacije. Ne znam ništa službeno, ako doznate nešto recite mi. Nemam razloga za zabrinutost, ponosan sam doktor njemačkog sveučilišta i alumnus i časno nosim tu titulu”.

Nakon optužbe i rasprave o smjeni Plenković je stao čvrsto uz Vas. Je li Vas sad razočaralo što Vas se na neki način odrekao?

“Ja sam i dalje u dobrim odnosima s Plenkovićem i nije me se odrekao. Nakon što mi je rečeno da je dogovoreno mjesto u ministarstvu obrazovanja otišao sam časno i nije mi palo na pamet raspravljati. Plenković je uveo nove standarde u hrvatskoj politici. Bilo je objavljeno da sam se ja osam sati grčevito držao za stolicu i to ovdje želim demantirati, ja sam se njim razgovarao, ali sam mu rekao da je njegovo pravo imenovati i razriješiti suradnike”.

Bio je to dan prepun događaja, on je za Vas izdvojio osam sati?

“U prekidima, u međuvremenu je bila i sjednica Vlade i pregovori”.

Facebook Komentari