Zbog štednje francuskih koncesionara na Plesu, lako vam se može dogoditi da završite na izletu u Rimu

“Za komercijalno opsluživanje zrakoplova tokom noći nema dovoljno planiranih ljudi koji bi to radili. Za vrijeme bivše Zračne luke Zagreb to nije bilo tako, mi smo uvijek bili ekipirani tako da i tokom noći možemo pružiti adekvatnu uslugu za putničke zrakoplove koji bi sletjeli izvan reda letjenja ili nešto”, kaže Ante Dujić, predsjednik Sindikata radnika aerodroma za N1.

Tako su putnici koji su trebali sletjeti u Dubrovnik, završili u Rimu, a ne u Zagrebu.

Cijena davanja koncesije: Zrakoplov koji nije mogao sletjeti u Dubrovnik, u Zagrebu nisu htjeli, pa je morao u Rim

To je, kaže Dujić, logično stvaralo veće troškove, ali za noćni rad su morali biti spremni jer su poštovali naredbu Ministarstva prometa koja naređuje da aerodrom u Zagrebu mora biti otvoren od 0 do 24. Ista naredba – na snazi je i danas, ali radno vrijeme dijela poslovnih jedinica očito nije usklađeno.

“Zašto je koncesionaru dopušteno organiziranje vremena na taj način meni nije poznato, ali je činjenica da je u suprotnosti s naređenjem nadležnog ministra. Mi smo upozorili ministra na tu činjenicu. Tada je on rekao da će on provjeriti o čemu se radi, ali nemamo povratnu informaciju što se nakon toga događalo”, kaže Dujić.

Zračna luka formalno vjerojatno može biti otvorena, ali pitanje je – za koga.

“Koncesionar jednostavno želi poslovati jeftinije, on želi imati što manje radnika, vatrogasaca po noći… On drži Zračnu luku otvorenom, ona je 24 sata otvorena, ali pitanje za koju kategoriju aviona, za svaki avion koliko ja znam za više 130 putnika ne mogu ti avioni sletjeti”, kaže Alen Šćuric, analitičar avioportala Tangosix.

Jer sada primjerice, kaže Šćuric, dodatne problema ima i Croatia Airlines čiji piloti u startu moraju uračunati udaljeniju alternativu za slijetanje.

Samim time svaki let Croatia Airlinesa koji u to vrijeme treba sletjeti mora imati daleko više goriva i trši više novaca, u današnje vrijeme više goriva jednako daleko je više potrošenog novca jer je puno teže”, kaže Šćuric.

Uz to – Croatia Airlines u ovom slučaju plaća i hotelski smještaj u Rimu za 124 putnika. Iz Zračne luke Zagreb poručuju samo kako provjeravaju sve informacije, pa će se o svemu očitovati – tek u ponedjeljak.

Facebook Komentari