HHO pozvao vlasti: Javno preuzmite odgovornost za sudbinu djece oboljele od neuroblastoma

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je institucije hrvatske vlasti na svim razinama da javno preuzmu odgovornost za sudbinu djece oboljele od neuroblastoma i učine sve što mogu bez prijetvornih birokratskih dvojbi i nedoumica.

U priopćenju HHO podsjetio je da se u središtu pozornosti hrvatske javnosti našlo nekoliko mališana koji se liječe u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a boluju od zloćudnoga tumora nazvanoga neuroblastom koji napada različite dijelove tijela, a bez adekvatnoga liječenja smrt od te bolesti je neizbježna.

Skupi lijek “Dinutuximab” beta mogao bi pomoći liječenju djece

Prije dva mjeseca Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu lijeka “Dinutuximab beta” koji je time odobren i za Hrvatsku te bi ga, smatraju u HHO-u, trebao i morao financirati i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ali taj lijek je iznimno skup i jedna doza stoji oko 350 tisuća kuna, a kako je za jedan cjeloviti tretman potrebno pet doza, za tretman treba milijun i pol kuna. Kako lijek za 20 posto povećava šansu pozitivnog ishoda, krajnji ishod liječenja je neizvjestan.

Navedeno je kako se liječenjem neuroblastoma bave jedino liječnici u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a ta bolnica bi iz svojih unutarnjih sredstava mogla omogućiti lijek za samo dva pacijenta. Time bi, uvjereni su u HHO-u liječnici bili dovedeni u nemoguću i nedopustivu dilemu – trebali bi odlučiti o životu i smrti sedam preostalih malih pacijenata. Dilema nije samo etička nego prije svega moralna, i propituje ono što možemo nazvati ‘javni moral’ cijeloga hrvatskoga društva – od odgovornih pojedinaca do najviših državnih institucija.

Može li i smije li iznos od deset milijuna kuna biti nešto upitno u hrvatskome društvu?

Krucijalno pitanje je u kakav su položaj dovedeni roditelji i bližnji ove dječice kad mogućnost njihova preživljavanja ovisi o bešćutnosti birokracije. Životi dječice oboljele od neuroblastoma morali bi za sve nas biti izdignuti ne samo na razinu vrijednosti nego i temeljnih vrednota ovoga društva, zaključio je HHO.

Facebook Komentari