Biskup Košić: Iznenadila me je ta silina mržnje i nasilja kojem sam izložen

Sisački biskup Vlado Košić nije nimalo ustuknuo pred reakcijama na svoje oštro intonirano otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. U intervjuu koji je objavio portal narod.hr, on je ponovio svoje zamjerke Plenkoviću zbog koalicije s HNS-om, a svima koji nagađaju hoće li Hrvatska biskupska konferencija nešto poduzeti protiv njega poručio je da HBK nema nad njim nikakvu nadležnost, piše Novi list.

– HBK nema nikakve kompetencije nad mjesnim biskupima. Ona samo koordinira zajedničko djelovanje i na neki je način platforma za dogovaranje i iznošenje stavova o aktualnim crkvenim pitanjima, ali nema ovlasti ništa niti naređivati niti zabranjivati pojedinom biskupu. Dapače, svaki je biskup u svojoj biskupiji i u svojoj odgovornosti za opću Crkvu slobodan i odgovoran Crkvi i vrhovnom svećeniku Papi te dakako najviše dragom Bogu, objasnio je Košić da HBK, sve kad bi među katoličkim biskupima možda i bilo onih koji bi to htjeli, ne može ništa učiniti povodom njegovog pisma premijeru i da se toga ni ne pribojava.

Pozaićev podsjetnik

Košić smatra da on može slobodno iznositi svoje mišljenje o političarima, kao i ostali građani, a pritom se pozvao i na jedan slučaj iz Italije na koji ga je, kako je rekao, jučer upozorio biskup u miru Valentin Pozaić, inače također poznat po izrazito desnim stavovima. Biskup Nunzio Galantini, tajnik Talijanske biskupske konferencije, upozorio je Košić, 2015. je verbalno napao čelnika Sjeverne lige Mattea Salvinija, koji se protivio primanju emigranata iz Afrike, ističući da je politika »harem prevaranata« i da niti jedan političar ne bi smio tražiti glasove preko leđa drugih ljudi.

Sisački biskup ispričao je kako je u njemu sazrijevala odluka da se onako žestoko obrati predsjedniku Vlade. Nije odmah reagirao na uspostavu koalicije HDZ-HNS zato što je između 9. i 12. lipnja boravio u Njemačkoj, u posjetu hrvatskim katoličkim misijama, a onda ga je na pismo zapravo potaknula ostavka Davora Stiera na mjesto ministra vanjskih poslova, prenosi Novi list.

– Kad sam se vratio, čuo sam da je gospodin Stier dao ostavku. Vidio sam u tom činu principijelnost čovjeka koji ne može prijeći preko svojih načela, a znam da je vjernik i to me pogodilo. Također nisam mogao vjerovati da će se obrazovna reforma predati onima koji su zagovarali takozvanu kurikularnu reformu sa svim nedostacima koje su stručnjaci u njoj otkrili, a mene pri tom najviše brine kakav će se to djeci davati odgoj ako se usvoji ono što je HNS zagovarao, naglasio je Košić u intervjuu za narod.hr

HNS i vjeronauk

U Odri Sisačkoj on je u utorak služio misu i već tada je u svojoj propovijedi kazao da se »naša Vlada koja se voli nazivati da je demokršćanskom odrekla jednog potpredsjednika koji je bio u Hodu za život, a prima drugog koji je hodao u paradi ponosa, to vam je naša demokršćanska Hrvatska«. Poslije mise je, rekao je za narod.hr, razgovarao s nekim prisutnim političarima, »što mi se učinilo posve ispraznim«.

– Tada sam sjeo i objavio svoje pismo. Želio sam jednostavno izraziti svoje negodovanje, svoj stav na koji, vjerujem, u demokratskoj Hrvatskoj imam pravo. Znam da su za stavove protivne službenoj politici u bivšoj državi ljudi išli u zatvor, ili su ih teško optuživali preko medija i vrijeđali. Sjećam se kako je prolazio nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić koga se nisu usudili zatvoriti, ali su ga vrijeđali i preko novina napadali. Nisam očekivao toliku hajku na mene zbog izrečenog stava o spomenutoj koaliciji, priznajem, iznenadila me je ta silina mržnje i nasilja kojem sam izložen. S druge strane, neprestano dobivam i poruke potpore i izraze zahvalnosti što sam rekao nešto što mnogi misle, otkrio je Košić.

Negirao je da je u pismu Plenkoviću HNS nazvao neprijateljima. Samo je, ustvrdio je, podsjetio da su tu stranku sami HDZ-ovi dužnosnici proglašavali neprijateljskom, nepoštenom i štetnom za Hrvatsku.

– HNS je stranka koja je iznosila neistine o katoličkoj crkvi, čiji su zastupnici u parlamentu šikanirali i vrijeđali vjernike u civilnom društvu i politici, čija je bivša predsjednica tvrdila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koja se ustrajno zalaže za izbacivanje vjeronauka iz škola. Po kojoj bi logici predsjednik jedne stranke koja je stvarno demokršćanska želio stranku kakva je HNS dovesti na vlast i još im dati da upravljaju Ministarstvom obrazovanja, zapitao se Košić.

Facebook Komentari