Profesor na Pravnom fakultetu poručio Crkvi: Neka biskupi naprave svoju stranku i idu na izbore, pa da vidimo

Ad

Veliku buru u javnosti diglo je pismo sisačkog biskupa Vlade Košića u kojem premijera Plenkovića optužuje za političku prostituciju, a HNS naziva neprijateljima. O tome kakav je odnos Crkve i politike u Novom danu je govorio Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu.

“Pismo je potpuno neprimjereno, pogotovo za jednog crkvenog vjerodostojnika i vrvi teškim izrazima -politička prostitucija, postavljanje kao da se radi o borbi dobra i zla… Biskup se poziva na to kako rezultati izbora idu protiv savjesti katolika koji bi trebali glasati prema svojoj katoličkoj savjesti. Pazite, u Međimurju je apsolutno najviši postotak katolika, ali tamo ono što zagovara Crkva i takve političke opcije ne prolazi. Šta su to, neki odmetnici ili slično? Pismo po tonu, intonaciji i sadržaju, po tome što se pojavljuje kao posljedica je vrlo opasno i treba ga otvoreno kritizirati. Otvara se pitanje koje se često stavlja pod tepih – kakav je odnos crkve i države. To koliko ljudi se na popisu izjašnjava katolicima ne znači da smo mi katolička zemlja. Mislim da je to iznimno loše. Mi imamo nastojanje da se politika zapravo prilagodi eventualnoj pomoći Crkve u izborima. To je loše. Umjesto da se bavimo realnim pitanjima mi se bavimo ideološkim raspravama i to ne vodi naprijed, nego drži zemlju u statusu quo”, kazao je Kregar.

Nakon brojnih kritika, biskup Košić jučer je na misi za blagdan Tijelova ponovno poslao poruku s oltara: tvrdi da se takvim stavom i kritikama Crvki želi nametnuti zabrana isticanja stavova. Kregar se ne slaže, te ima prijedlog za Košića.

“To nitko nije rekao, ali ako se Crkva želi baviti politikom, neka ide na izbore. Neka i biskupi idu. Neka naprave svoju stranku pa ćemo vidjeti koja je stvarno potpora koju imaju.”

Je li za Crkvu primjereno da netko iz njihovih redova jednu političku stranku, u ovom slučaju HNS, naziva neprijateljima?

“Sistem u kojem se vide samo prijatelji i neprijatelji je vrlo loš sistem. U društvu postoje različiti interesi, različita shvaćanja. Crkveni stavovi dobivaju veliki medijski značaj, jučer je praktički cijeli program bio posvećen Tijelovu… Reći da se Crkva ne pojavljuje u javnom životu i ne komentira je krivo. Crkva, umjesto da promovira svoje, ona se bavi pitanjima tko je za njih bolji kandidat na izborima. Mislim da to nije dobro”, smatra Kregar.

Oko cijelog slučaja izostala je reakcija Kaptola. Neformalno se može čuti da se istup smatra neprimjerenim, ali službenih reakcija nema. Je li moguće da dođe do reakcije iz Vatikana?

“Vjerojatno ne, ali da postoje napetosti između Crkve u Hrvatskoj i Vatikana, to je evidentno. Crkva nije nacionalna, a kod nas se želi prikazati upravo takvom. Plenković je ovdje napravio najviše što je mogao. Ostao na vlasti i razbio oporbu. To mu je najveći uspjeh. On je za sebe i svoju stranku napravio najbolji posao. Ja ne mislim da je to dobro za Hrvatsku u cjelini, ali za njega je to sjajno”, zaključio je Kregar.

Facebook Komentari