Pandžić: HBK se trebala javno ograditi od Košićevih stavova, no valjda se boje

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastavljanje nove vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave. O Vučićevom izboru i aktualnoj političkoj sceni u Hrvatskoj u Studiju4 komentira novinar 24sata Ivan Pandžić.

“Iako je već osam mjeseci u Vladi, do sada se nije digla pompa oko Ane Brnabić jer se deklarirala kao gej. Ovo se sada događa i u Irskoj, gdje je izabrani premijer gej. Vučić je jučer rekao da želi popraviti sliku Srbije, dakle jedna autoritarna vladavina Vučića sada želi pokazati normalnu fasadu te da je Srbija napredna”, komentirao je Pandžić otvorenu homoseksualnu orijentaciju 42-godišnje Brnabić, mandatarku srbijanske vlade, podrijetlom s Krka, oko koje se puno prašine podiglo zadnjih dana kako u Srbiji tako i izvan njenih granica.

“Ministrica nema repova, a glavne će poslove ionako raditi predsjednik Vlade Ivica Dačić. Ideja je da se na van moraš pokazati lijepim, a unutra pleteš svoju mrežu. Vućić će i dalje držati pod kontrolom sve poluge vlasti. Treba vidjeti koliko će Brnabić imati prostora i što će raditi. U ovih osam mjeseci koliko je u Vladi, nije ostala zapamćena po nekom potezu”, kazao je.

Vlado Košić

“Vlado Košić je izašao i dugo izlazi i iz onog okvira iz kojeg hrvatska Katolička crkva izlazi, što ne čudi obzirom na njegov habitus i ranije istupe”, komentirao je Pandžić otvoreno pismo sisačkog biskupa Andreju Plenkoviću u kojem je kritizirao koaliciju HNS-a i HDZ-a, a kojem neki zamjeraju brkanje osobnog i političkog stava spram političkih događanja.

“Nije problem imati osobno mišljenje, nego je problem što svoje mišljenje Košić često zaogrće u cijelo kršćanstvo, u ime cijele crkve i u ime svih katolika u ovoj zemlji iako se i crkva ograđuje od njegovih stavova”, rekao je Pandžić te dodao da je Košićevo viđenje svijeta veoma usko i da se razlikuje od onog pape Franje.

“On gleda u kratkim uzusima što nije u skladu s naukom crkve i pape Franje. Hrvatska biskupska konferencija trebala se javno ograditi od takvih stavova, no valjda se boje. Mislim da će hrvatska crkva pustiti Košića da odradi posao, kod nas crkva balansira između svega, znaju da im desnija vlada više odgovara i puštaju ga”.

Koalicija HDZ-a i HNS-a

Pandžić vjeruje kako bi nova koalicija HDZ-a i HNS-a mogla potrajati iako se čini nelogičnom. “HNS nema kuda i ova je koalicija prelomila njihovu stranku. Pukao je klub zastupnika, osniva se nova stranka i kada nešto ne bi podržali unutar koalicije, nestali bi i zato će se držati koalicije koliko god mogu”, osvrnuo se Pandžić na novo sklopljenu koaliciju.

“Način na na koji je koalicija sklopljena ubio je svaku vjeru u politiku kod svakog građanina. HNS je lagao građanima, naročito Ivan Vrdoljak”, rekao je Pandžić te dodao da bivši šef stranke ne posjeduje vjerodostojnost i da je pao niže od nule.

Davor Ivo Stier

Na pitanje koliki bi problem Plenkoviću mogao napraviti bivši ministar vanjskih poslova Stier, Pandžić je rekao da se tek treba vidjeti politička snaga Stiera.

“Mislim da će Plenković probati pacificirati stanje, no Stier će vjerojatno biti smijenjen s položaja političkog tajnika. No, dok postoji stalna snaga unutar HDZ-a koja podupire stranačko vodstvo Plenković ne mora puno brinuti, za sada mu je pozicija komotna”, tvrdi Pandžić.

Facebook Komentari