-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Poslastica za moderne kulturne turiste: INmusic pozicionirao Zagreb kao hit destinaciju

Poslastica za moderne kulturne turiste: INmusic pozicionirao Zagreb kao hit destinaciju

INmusic festival – najdugovječniji hrvatski glazbeni festival i festival međunarodnog profila pozicionirao je Zagreb kao jednu od najtraženijih destinacija za ljubitelje dobre i kvalitetne glazbe. Ovogodišnje 12. festivalsko izdanje održat će se od 19. do 21. lipnja na Jarunu gdje će brojni posjetitelji uživati u nastupima najaktualnijih svjetskih glazbenih zvijezda.

Konstantno dobrim i kvalitetnim glazbenim programom INmusic je tijekom godina gradio svoju međunarodnu reputaciju te postao hrvatski glazbeni festival s najvećom međunarodnom reputacijom. Međunarodnu priznatost potvrđuje i činjenica kako je cijenjeni New Musical Express, svjetska institucija glazbenog novinarstva, uvrstio INmusic među 12 najpopularnijih glazbenih festivala među kojima su i najpoznatiji svjetski festivali – američka Coachella te kultni britanski Glastonbury. Stajati uz bok najpoznatijim svjetskim festivalima iznimna je čast, ali i veliko priznanje za zagrebački INmusic.  

Osim stranih medija, kvalitetu i privlačnost INmusic festivala prepoznaje i brojna međunarodna publika. Uz stalan porast domaćih i stranih posjetitelja, INmusic festival iz godine u godinu obara vlastiti rekord posjećenosti, a ulaznice u pretprodaji su za INmusic #12 rasprodane tjedan dan prije početka festivala. Sve navedeno relevantni su pokazatelji kako se interes za INmusicom direktno odražava i na sveukupni turistički rezultat, broj ostvarenih noćenja u Zagrebu te gospodarstvo Hrvatske. Prema podacima s  Booking.com u datumima održavanja INmusic festivala već je rezervirano oko 75 % raspoloživih smještajnih jedinica u Zagrebu (realna procjena je da u Zagrebu postoji 25000 smještajnih jednica), a popunjene su i sve smještajne jedinice na širem području Jaruna gdje se festival održava.

Sam INmusic festival organizira i sedmodnevni kamp za koji je već rezervirano više od 95% kapaciteta na temelju čega se očekuje između 12 000 i 15 000 noćenja samo u festivalskom kampu ovog lipnja. Trenutno se procjenjuje da će zahvaljujući INmusic festivalu u Zagrebu biti ostvareno više od 70000 noćenja uz prosječnu dnevnu potrošnju od najmanje 100 eura po osobi što je ukupno oko 7 milijuna eura (52,50 milijuna kuna) generiranog turističkog prihoda. Sve navedeno već sada (nešto više od mjesec dana prije održavanja festivala) potvrđuje kako je INmusic festival jedna od najznačajnijih kulturno-turističkih manifestacija u Republici Hrvatskoj te da, ne manje važno, INmusic festival osnažuje turističke rezultate kontinentalne Hrvatske u predsezoni, što su neki od ključnih strateških ciljeva hrvatskog turizma.
 
Brojni gradovi, između ostalih susjedni Novi Sad, Budimpešta, ali i već itekako prepoznate turističke destinacije poput Pariza, Barcelone, Lisabona i Madrida, prepoznali su atraktivnost glazbenih festivala te podržavaju i ulažu u tamošnje festivale jer im se ulaganje i vraća. Barcelona i Pariz ionako su među najposjećenijim europskim gradovima, no konstantnim podržavanjem svojih lokalnih kvalitetnih festivala dodatno unapređuju promociju grada te obogaćuju svoju turističku i kulturnu ponudu.

Dodatna turistička prednost INmusic festivala i njegovog kampa, uz sjajnu zabavu i uživanje u nastupima trenutno najaktualnijih svjetskih glazbenih zvijezda, je i jedinstvena lokacija održavanja. Jarunski otoci koje odlikuje bogato zelenilo i prirodno okruženje u srcu grada te jezero kao omiljeno zagrebačko kupalište, a koje ugošćuje kampere i festivalske posjetitelje iz cijelog svijeta za vrijeme održavanja INmusica, čine nezanemarivu specifičnost te podižu atraktivnost turističke destinacije za strane posjetitelje. Ne treba zanemariti i činjenicu da je cijena trodnevne festivalske ulaznice za INmusic znatno povoljnija od ostalih festivala sa sličnim glazbenim programima, u prosjeku čak tri do četiri puta jeftinija od svojih europskih konkurenata. Istovremeno, iznimno kvalitetan glazbeni program INmusic festivala već godinama, a posebno ove, konkurira nekima od najvećih i najposjećenijih europskih festivala poput Rock Werchtera, Mad Cool Festivala, Rosklidea, Nos Alive festivala, Sziget festivala, i dr. Dok se za navedene festivale cijene ulaznica kreću od 170 do 300 eura, cijene za INmusic prilagođene su kupovnoj moći hrvatske publike te je za trodnevnu festivalsku ulaznicu potrebno izdvojiti samo 499 kuna odnosno 67 eura. Atraktivan program i povoljna cijena ulaznice nerijetko iznenadi strane posjetitelje o čemu svjedoče i brojni pozitivni komentari na društvenim mrežama gdje strani posjetitelji, posebice Britanci često ističu kako im je jeftinije doći u Zagreb na INmusic, nego npr. ostati u Engleskoj i ići na neki obližnji festival sa znatno manje atraktivnim glazbenim programom. Mnogi posjetitelji INmusic festivala planiraju svoju posjetu Zagrebu oko festivala, ali u sve većem broju produže odmor u Hrvatskoj te posjete i obalu. Međunarodnoj turističkoj atraktivnosti zasigurno doprinosi i jedinstvena INmusicova replika Teslinog tornja koja se u vrijeme održavanja festivala koristi kao posebna pozornica, a koja je već zaintrigirala zaljubljenike u lik i djelo Nikole Tesle u međunarodnoj zajednici.

Nažalost, razvoj INmusic festivala još uvijek ne prati i adekvatna potpora turističkih institucija. Uz evidentne pozitivne turističke rezultate koji kontinuirano rastu, organizatori se nadaju poboljšanju potpore. Iz nedavnih medijskih izvještaja vidljivo je kako je Ministarstvo turizma prepoznalo važnost festivalskog turizma te daje podršku i tek uspostavljenim festivalima, koji iza sebe još nemaju konkretne rezultate, kao i festivalima koji ovise o međunarodnim franšizama čiji je ostanak u Hrvatskoj upitan. Uz ostvarene rezultate u proteklih jedanaest godina, i iznadprosječne očekivane rezultate za u ovoj godini, organizatori se nadaju da će Ministarstvo turizma i Hrvatska turističke zajednica, kao i Turistička zajednica Grada Zagreba, napokon prepoznati i adekvatno podržati INmusic festival kao autentični hrvatski festivalski brand koji svoju bazu njeguje u hrvatskoj publici i gospodarstvu, a posljedično ostvaruje i iznimne turističke rezultate već niz godina.
 
INmusic kao etablirani glazbeni festival svojom atraktivnošću i međunarodnom reputacijom doprinosi promociji kontinentalne Hrvatske, ali i sveukupnom turističkom, gospodarskom i kulturnom razvoju zemlje i grada u kojem se održava. Obzirom da više od jednog desetljeća gradi kvalitetan i međunarodno relevantan i prepoznat kulturno-turistički brand, zaslužuje pažnju i podršku Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice barem u jednakoj mjeri kao i drugi hrvatski festivali sličnog profila. Drugim riječima, uz konstantan interes domaće publike te sve veći interes stranih posjetitelja i medija, INmusic kao najveći i najcjenjeniji open-air festival u Hrvatskoj te jedan od najznačajnijih kulturno-turističkih događaja zasigurno ima potencijala pojačati međunarodnu turističku atraktivnost grada Zagreba i Republike Hrvatske, no za realizaciju svih turističkih potencijala festivala neophodna je veća podrška od strane relevantnih institucija.
 
 
INmusic festival #12 održati će se od 19. do 21. lipnja 2017. godine na prekrasnom zagrebačkom jezeru Jarun uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja na festivalu omogućava beskontaktno plaćanje.
 

Najnovije

Još iz rubrike