Košić: Je li to ostalo još iz doba kada je totalitarni bezbožni sustav zabranjivao Crkvi miješanje u svjetovne stvari

Sisački biskup Vlado Košić ni u današnjoj propovijedi, koju je održao na misnom slavlju povodom blagdana Tijelova, nije ignorirao političke teme, javlja N1.

“Pitamo se kuda to smijemo sve doći, gdje je ta granica koja predstavlja našu ovlast i granicu dobivenu od Krista. Nekada se, a čini se i danas, u čitavim gradovima i selima, s pjesmama i molitvama, prolazilo noseći pokaznicu i u njoj kruh života. Jesmo li se mi to uplašili da smijemo predaleko pa obiđemo samo crkvu i u nju se vratimo? Hoćemo li tako reći da mislimo da nije prikladno da se mi kršćani previše miješamo u društveni život našega grada, naše domovine, našega svjetovnog života? Imamo li mi tu neku bojazan koja je ostala još iz doba kada je totalitarni bezbožni sustav zabranjivao Crkvi miješanje u svjetovne stvari? Ili smo podložni medijima i onima u javnom životu koji danas ne vole Crkvu pa na svaki njezin iskaz brige za opće dobro zajednice društva prišivaju nedozvoljeno miješanje u društvena i politička pitanja?”, upitao je danas Košić u svojoj propovijedi.

“Na to je pitanje teško odgovoriti, gdje je ta granica, do koje mjere smo svjedoci Krista i njegovih vrijednosti koje smo dužni živjeti i svima svjedočiti. Ipak, ako u dobrom duhu željni pomoći, željni prožeti naše društvo Evanđeljem, ulazimo u svjetovna područja onda to nije samo nama dopušteno, nego naša obveza. Dakako, s blagošću i sviješću služenja”, rekao je Košić.

Podsjetimo, veliku buru u javnosti jučer je podiglo pismo sisačkog biskupa Košića premijeru u kojem Andreja Plenkovića, između ostalog, optužuje za političku prostituciju. Službene reakcije još uvijek nema niti iz HBK-a niti iz Zagrebačke nadbiskupije. Neformalno su rekli da nema elemenata za sankcije jer biskup Košić nije prekršio kanonsko pravo.

Biskup Košić moli za Plenkovića, ali ga Bog više ne uslišuje: Vama nije stalo do naroda, koji je 86% katolički

Facebook Komentari