USKOK oprao Novokmeta i emisiju Otvoreno: Neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo

USKOK je danas Domagoju Novokmetu, uredniku emisije „Otvoreno“ uputio pismo kao reakciju na jučerašnju emisiju. ‘Radi informiranja javnosti sadržaj navedenog pisma u cijelosti se navodi u nastavku priopćenja’, objavili su na svojim web stranicama.

“Emisija „Otvoreno“ koja je sinoć emitirana na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, s početkom u 21.50 sati, bavila se temom korupcije u sportu. Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima.

Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu.
Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji.

Iako se više sudionika „ograđivalo“ da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira „svoju stranu priče“. Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka.

Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?

Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama.

Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može.

Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka.

Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo’, priopćili su.

Prodanović, Vrbanović, Brleković, Lalić i novinarka Indexa u Otvorenom o slučaju Mamić kojem se sudi u Osijeku

Facebook Komentari