Drama u Rijeci, SDP-ovci bez pobjede: Komadina moljaka Burića, ni Obersnel ne može do većine

FOTO: wiki

U Rijeci i dalje je neizvjesno, iako su lokalni izbori završili, a po pričama upućenih moglo bi se lako dogoditi da Riječani uskoro idu opet na izbore – i to za gradonačelnika i župana, kao i za gradsko vijeće i županijsku skupštinu.

Naravno da nisam siguran, budući da nemamo većinu, ali imamo polovinu, vidjet ćemo što kaže druga polovina. Koalicija predvođena SDP¬om je relativni izborni pobjednik i mi ćemo, po našem sporazumu, ponuditi predsjedanje skupštinom. Skupština se konstituira izborom predsjednika, a po našem sporazumu u prvom dijelu mandata predsjedavajućeg daje PGS, i to je po njihovoj odluci Franjo Butorac, a u drugom dijelu bit će to dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić (SDP)«, rekao je prekjučer SDP-ov izabrani župan Zlatko Komadina.

No to što je u drugom krugu dobio, ne mora značiti ništa. Sam Komadina je da se konstituiranje, prema zakonu, ako prvi puta ne bude uspješno, provodi u narednom roku od 30 dana, ako ne bude ni tada uspješno, provodi se u još jednom roku od 30 dana, a nakon toga se, ako se skupština ni tada ne konstituira, provode novi izbori za predstavničko tijelo.

Komadina je o tome s kim razgovara rekao da su svi za razgovor dobro došli.

“Osim HDZ¬a”, rekao je Komadina a na pitanje o listi Hrvoja Burića rekao je: “I osim njih, oni su trabant HDZ¬a”.
“Most nije trabant HDZ¬a, a mostovi služe za spajanje dvaju obala”, rekao je Komadina.

Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima za Županijsku skupštinu 41,66 posto glasova ili 22 vijećnička mjesta, Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST-Pokret za uspješnu Hrvatsku-BUZ-HDS dobila je 26,14 posto ili 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid– Snaga-Alternativa 10,13 posto ili 5 mjesta, Most 7,17 posto ili 3 mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 5,42 posto glasova, tj 2 mjesta u Županijskoj skupštini.

No, kako doznaje Hrvatska danas Komadina je zadnjih dana u povećoj panici, a čini se i u realnom problemu. Kako doznajemo, nakon što je javno izjavio da je Burić HDZ-ov trabant i da neće s njim u koaliciju u skupštini, zvao je Burića i moljakao ga da ga podupre u skupštini.

Nije zvao samo Burića, već se zajedno s ostalim SDP-ovcima dao u lobiranje i za gradsko vijeće Vojka Obersnela, pa zivkanje i pokušaji trgovine idu na sve strane. Burić je na moljakanje da podupre SDP, kažu upućeni u primorsko-goranska politička zbivanje, odgovorio da neće poduprijeti ni HDZ ni SDP.

Obersnel je, kako doznaje Hrvatska danas, u još većim problemima, jer je oporba u skupštini pred čvrstim dogovorom da nitko neće poduprijeti Obersnela, koji ne može do većine.

U gradu s njim ne žele ni Akcija mladih, živi zid, HDZ, pa ni MOST, kao ni Burić, a navodno je taj sporazum i potpisan, tako da u utorak, ako se nešto drastično ne promijeni preko produženog vikenda, Rijeka neće imati vijeće, a u utorak ni županijsku skupštinu. U tom slučaju slijedi vruće riječko ljeto.

Facebook Komentari