Vatreni svjedoče: Modrić otkrio detalje transfera i podjele novca, Mamić izgubio živce

Nakon mjesec dana stanke, na Županijskom sudu u Osijeku nastavlja se suđenje Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Na Županijski sud prvi je od svjedoka stigao Luka Modrić, koji nije ništa komentirao, već je samo pri ulasku u zgradu Suda pozdravio novinare. Nedugo potom stigla su i braća Mamić.

Većina današnje rasprave trebala bi biti rezervirana za ispitivanje Modrića koji se je jedini upisan na listi za svjedoke.

U 9 sati počelo je Modrićevo svjedočenje. On je potvrdio da je dio transfera u Tottenham isplaćen i njemu, prenosi N1.

Modrić je kazao kako je do isplate došlo temeljem aneksa ugovora kojeg je potpisao s Dinamom u omjeru 50:50 te da je anekse o podjeli potpisivao od samog početka kad je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

”U Tottenham sam prešao za oko 21 milijun eura, a meni je bio isplaćen dio tog transfera. Do te isplate je došlo temeljem aneksa kojeg sam Dinamom potpisao 50:50. O tome sam razgovarao s gospodinom Mamićem”, rekao je.

Ipak, je dodao da primjerak aneksa misli da nije dobio, za razliku od profesionalnog ugovora kojeg je dobio.

‘Svjedok je zbunjen’

Pomalo konfuzna situacija dogodila se oko aneksa sa starim datumom kojeg je Modrić potpisao kad je odlazio iz Dinama. Modrić se ne može se sjetiti zašto postoji razlika u datumima.

Tužitelj Tonči Petković predočio je Modriću aneks ugovora od 10.07.2004.

”Da, ja sam ga potpisao. Mislim da sam ga potpisao kad sam odlazio iz Dinama 2008. godine” , rekao je Modrić.

Upitan  kako to da se na njemu nalazi datum 10. srpnja 2004. Modrić je kazao da je to zato što, kad je odlazio iz Dinama, po ugovoru iz ranijeg aneksa, novac iz transfera trebao je ići u inozemstvo, ali je on inzistirao da ide u Hrvatsku.

Nakon ove izjave uznemirio se i ZdravkoMamić koji je nervozno ustao i ponovio kako je Modrić već dva puta odgovorio na pitanje, dok je odvjetnik Čedo Prodanović kazao kako je svjedok zbunjen.

Pitanje aneksa zbunilo je sve prisutne u sudnici – suca, Modrića i odvjetnicu Sloković. Nervozni Zdravko Mamić zaradio je posljednju opomenu prije kazne.

‘Meni visi 10 godina zatvora’

Zdravko Mamić po drugi put je izgubio živce, maše rukama i ponavlja što je Modrić već rekao, nakon čega riječ preuzima sudac Krušlin.

‘Čuo sam što je svjedok rekao i to je konstatirano. Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered’, rekao je sudac.

‘Meni visi 10 godina zatvora’, kazao je Mamić, na što mu je Krušlin odgovorio: ‘Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate’.

Nakon ispada, sudac rezimira: ‘Prvi aneks iz 2004. i drugi iz 2005. a kasnije ste 2008. potpisali, kod odlaska, ponovno taj aneks ugovora, s tim da je ostao datum iz 2004. Pitanje je jeste li radili još koju izmjenu aneksa?’, na što se ubacila odvjetnica Jadranka Sloković.

‘Gospodine sudac, ni mi više ne razumijemo što se pita. Zbunilo se svjedoka’, rekla je Sloković.

Mamiće i Pernara te Vrbanovića se tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna te državni proračun za 12 milijuna kuna.

Danas će na klupu za svjedoke sjesti nogometaš Luka Modrić, koji će svjedočiti o svom transferu iz Dinama u engleski klub Tottenham te o aneksu ugovora, o čemu je bilo riječi i na prethodnoj raspravi.

Sutra se, pak, također kao svjedok treba pojaviti i igrač Liverpoola Dejan Lovren, a vezi s aneksom ugovora iz 2008. godine te transferom u francuski Lyon.

Tužitelj Petković je Modriću predočio njegov iskaz iz istrage, u kojem je tada kazao:

‘U više navrata ja sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem vezano uz moj transfer iz Dinama u neki europski klub, meni je Zdravko Mamić u nekoliko navrata tijekom tih razgovora obećao da ću dobiti određeni iznos od transfera, time da nikad nije spominjao o kojem se točno iznosu radi. Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora između mene i Zdravka Mamića.

Vezano za tu formu dogovora, ja sam pri tome mislio na naš građanski ugovor koji sam imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama jer sam ja taj transfer ugovora imao. U to vrijeme, kad sam o tome razgovarao s Mamićem, nije postojao pismeni ugovor o tom pitanju između mene i Mamića.’

Modriću je predočen još jedan dio iskaza:

‘Nakon što sam već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio da je nužno da ja potpišem taj aneks, kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham’, pisalo je i iskazu, no Modrić tvrdi kako on to nikada nije rekao.

‘To ja nikada nisam rekao. Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da on nema nikakvih potraživanja prema meni, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića’, kazao je Modrić.

Podizao sam novac i davao ga Mamićima, jer je tako htio Zdravko

Građanski ugovor s Mamićem potpisao je kad je došao u Dinamo, prvo s agencijom, a nakon što je postao punoljetan s Mamićem, nastavio je Modrić.

‘Nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica toga iznosa sjela bi na moj privatni račun. Sukladno građanskom ugovoru, slijedile su isplate Mamiću. Podizao sam novac i u poslovnici Hypo banke predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovom sinu Mariju’, objasnio je Modrić.

Na pitanje zašto novac nije uplaćivao na račun, Modrić je kazao kako je ‘tako htio Zdravko Mamić’.

‘Nakon što sam isplatio što sam trebao, raskinuli smo naš građanski ugovor’, rekao je nogometaš nakon čega mu je tužitelj predočio ugovor iz spisa, odnosn raskid ugovora. Modrić je potvrdio kako pretpostavlja da je to taj ugovor.

‘Odluku da mi pripada pravo na 50 posto transfernog obeštećenja dogovorio sam s Dinamom, sa Zdravkom Mamićem kao predstavnikom kluba’, kazao je dalje te dodao kako je pri odlasku u Tottenham potpisivao ‘neke ugovore o raskidu ugovora’ kako bi mogao dobiti ispisnicu iz kluba, prenosi Večernji.

Share This Article