Progovorio i Kovač: Mislim da bi mnogi u HDZ-u bili sretniji koalicijom sa SDP-om

Gost Teme dana u Novom danu N1 televizije bio je bivši ministar vanjskih i europskih poslova te aktualni saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač.

Jeste li znali da će Davor Ivo Stier podnijeti ostavku?

Saznao sam jučer, nisam znao kakvu će odluku donijeti, ali očekivao sam to. Vidio sam medijske napise da se priprema ostavka, ali jučer sam vidio i preslušao vijesti. On je rekao da želi raditi tu u zemlji i očekujem od njega da doprinese radu Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i radu HDZ-a kao državotvorne stranke, koja je narodnjačka, državotvorna i da zaista budemo vjerodostojni prema građanima.

Vjerujete li u te njegove razloge?

Moram mu vjerovati, on je ozbiljna osoba, saborski zastupnik, moram vjerovati kolegi da želi raditi u zemlji, to je pozitivno, moramo svi biti svjesni toga da su nas izabrali građani i biti s njima u kontaktu, to ja činim.

Je li on bio nezadovoljan koalicijom s HNS-om?

Gospodin Stier to jučer nije rekao, on je bio zagovornik koalicije s Mostom, ali sada ćemo se svi truditi da Vlada bude stabilna, da imamo stabilnu saborsku većinu, da ta Vlada funkcionira i da ono što HDZ jest bude zastupljeno u politikama Vlade.

Jeste li vi zadovoljni ovom koalicijom?

Nakon prekida s Mostom, trebalo je naći adekvatno rješenja. Koje smo rješenje imali – izbori, ne, koje smo mogućnosti imali – koalirati sa SDP-om, to nije bilo moguće zbog aktualne konfiguracije. Mislim da bi mnogi u HDZ-u bili sretniji koalicijom sa SDP-om. Bio je tu HSS, ali oni to na čelu s Beljakom nisu htjeli, treća mogućnost je HNS, ili s nekim manjima, pojedincima od situacije do situacije. Odabrana je ova mogućnost s HNS-om i sada je važno da politika Vlade koju zastupa predsjednik Vlade bude zastupljeno ono što HDZ jest, uvažavajući i ono što želi i koalicijski partner, ali mi smo najveći partner, imamo najviše zastupnika u većini i prirodno je da ono što HDZ jest bude dominantno u politici Vlade.

Facebook Komentari