Plenkovićeva puna potpora Groysmanu: Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Vlade Ukrajine Volodimirom Grojsmanom.

Plenković je istaknuo da je riječ o prijateljskim zemljama, a to se očitovalo i u tome što je Ukrajina prva u Europi priznala Hrvatsku.

Proteklih 25 godina suradnja je bila značajna, a Plenković očekuje i ukrajinske turiste.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije.

“Stoga u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luhanska i nelegalnom aneksijom Krima, Hrvatska želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak”, rekao je Plenković.

U Ukrajini je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više, rekao je Plenković.

Osnovana je radna skupina, kazao je Plenković, vodi ju državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra vanjskih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj Ukrajini ponuditi mjere koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji.

Plenković je objasnio kako je riječ o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

Volodimir Grojsman je ponovio kako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i zahvalio Plenkoviću na potpori, kao i na osnivanju radne skupine koja je već počela s provođenjem projekata.

Facebook Komentari