Od 1. srpnja ukida se porez na kupnju rabljenih automobila, ali hoće li građani proći jeftinije?

Od 1. srpnja bi se trebalo ukinuti porez na kupnju rabljenog automobila i ovjera kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika, ali još uvijek nitko ne zna koliko će iznositi upravna pristojba koju će kupac rabljenog vozila ubuduće plaćati u MUP-u.

U Poreznoj upravi kažu da se mijenja Zakon o posebnom porezu na motorna vozila s ciljem “pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije za građane te smanjenja ukupnog poreznog opterećenja”.

“Trenutno se analizira visina iznosa upravne pristojbe, prema kriterijima starosti vozila i snage motora vozila (izraženoj u kilovatima), koja bi se trebala naplaćivati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja motornog vozila u policijskim postajama. Uvođenjem upravne pristojbe umjesto dosadašnjeg plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u pravilu bi za porezne obveznike trebalo značiti i pojeftinjenje”, navodi Porezna uprava.

Stvari trenutno stoje tako da kupac i prodavatelj rabljenog automobila moraju ugovor o kupoprodaji ovjeriti kod javnog bilježnika, a ovjera u pravilu stoji oko 50 kuna. Potom kupac s ovjerenim ugovorom ide u Poreznu upravu platiti porez koji iznosi pet posto od vrijednosti vozila. Međutim, poreznika zanimaju svi podaci iz tog ovjerenog ugovora, osim iznosa kojeg je kupac za njega platio. Cijenu, naime, određuje na osnovu poreznih tablica, bez obzira u kakvom je stanju automobil kojeg je kupio i samog iznosa kojeg je kupac platio. Ministar Marić je rekao da porez u prosjeku iznosi oko 1.000 kuna, prenosi N1.

Tek potom kupac odlazi u policijsku postaju gdje automobil prijavljuje na svoje ime. I to košta neki sitniš, ali i dodatnog vremena. Iznos od 35 kuna plaća se u pošti, a biljezi od 15 kuna kupuju se također izvan policijske stanice.

Plan ministra financija Zdravka Marića je plan eliminirati javnog bilježnika i poreznika iz ove priče, ali se novca zasigurno ne namjerava odreći, piše dnevnik.hr dodajući da će javni bilježnici teško mogli šutke odustati od tog novca jer se radi o milijunskom iznosu. Međutim, dok ne vide točno u kojem će se smislu razvijati priča, u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori zasad šute.

Ni predstavnici nekih od najvećih trgovaca rabljenih automobila u Hrvatskoj pojma nemaju što je Marić točno naumio, a slično razmišljaju i grupaciji “Rabljena vozila” Hrvatske gospodarske komore. “Pozdravljam svako ukidanje nameta, ali treba vidjeti kako će izgledati te takse. Prije nego što to vodim ne mogu ništa komentirati”, rekao je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora grupacije “Rabljena vozila” pri HGK, dodajući da je i njih iznenadilo tako brzo uvođenje.

Nakon informacija u medijima zvali su Poreznu upravu gdje su im obećali da će im dostaviti prijedlog zakona, a od njih će tražiti očitovanje tek kad sve bude gotovo. Prijedlog izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila objavljen je na stranici e-savjetovanja, no nedostaje ključna stvar – uredba kojom će se definirati izračun upravne pristojbe.

Facebook Komentari