Je li došao kraj raspadanju savskih mostova, pitanje je koje bi moglo dobiti odgovor za 15 godina

Je li došao kraj raspadanju savskih mostova, pitanje je koje bi moglo dobiti odgovor za 15 godina, naime, u tom razdoblju Grad Zagreb planira sanirati sve savske mostove u svojoj nadležnosti, a sanacija će uključivati sve potrebne radove za uklanjanje oštećenja i dovođenje mostova u tzv. nulto stanje, doznaje N1.

Ispadanje kamenih blokova i betonskih rubnjaka s Mosta slobode, koji samo čekaju pasti nekome na glavu, raspadnuti upornjaci, hrđava ograda, čiji dijelovi ponegdje i nedostaju, rupe na stepenicama ili izbijeni komadi stuba, vdljiva armatura, donedavno brojne rupe pokrivene čeličnim pločama na Savskom mostu, čija je konstrukcija i dalje u očajnom stanju, samo su neke od problematičnih točaka vidljivih čak i golim okom koje zorno pokazuju da savski mostovi vape za cjelovitom obnovom.

Njihovu sanaciju gradske vlasti obećavaju već godinama, ali najave i obećanja samo se redaju, a od realizacije, osim pokojeg ne baš jeftinog kozmetičkog zahvata, i dalje nema ništa premda je riječ o problemu koji može ozbiljno ugroziti sigurnost građana. Nadležni često ističu da sanacija košta, no tim više je nejasno kako novca ima za primjerice oko milijun kuna vrijedan ‘most zaljubljenih’ iznad Miramarske, koji je zatvoren veći dio dana i godine, a ionako ‘ni iz čega vodi u nigdje’?

Ili, kao što su također upozoravali stručnjaci – za ‘karikaturalno precrtavanje’ Savskog mosta? Ili za iluminaciju vrijednu pet milijuna kuna Željezničkog poznatijeg kao Hendrixov most?

A osvjetljivanje, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić ‘očaran igrom vode, glazbe i svjetlosti’, čeka kroz sljedeće dvije godine i preostale mostove metropole.

Pri čemu opet valja podsjetiti da je zagrebačka Gradska skupština još prije nekoliko godina prihvatila oko tri milijuna kuna vrijedan Viaduktov ugovor o darovanju Gradu, kojim bi ta tvrtka dala materijal i osigurala radnike za obnovu Savskog mosta, čija je konstrukcija u izuzetno lošem stanju.

Grad je trebao financirati projektnu dokumentaciju i provođenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Ništa od toga se nije dogodilo, a novac je ‘propao’ jer je Viadukt naposljetku odustao od donacije, i to kako su naveli, ‘uslijed promjene gospodarske situacije’.

Gradonačelnik pak za to vrijeme po običaju mašta o pratećim sadržajima pa je tako tijekom godina prešao put od najave da će na na tom dijelu obale Save napraviti bine za razna koncertna događanja kazavši ‘bit će to kao u Londonu’, a prilikom nedavnog predizbornog ušminkavanja izbacio je ideju da će kod okretišta na Savskom mostu biti luka staklenog panoramskog broda.

S obzirom na to da je IGH do kraja prošle godine trebao detaljno pregledati pet mostova, a riječ je o Domovinskom i Podsusedskom, Mostu mladosti i Mostu slobode te Jadranskom mostu, što se konkretno radi i zašto je sanacija mostova opet na čekanju, N1 je provjerio u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, čiji nam je pročelnik Dinko Bilić kazao da šestogodišnji glavni pregled savskih mostova još nije završio. Doduše, na oronulim su mostovima osvanule nove ploče s njihovim nazivima.

”Za sada su završeni pregledi Domovinskog i Jadranskog mosta i imamo rezultate njihovih pregleda, čekamo još preglede Mosta mladosti, Mosta slobode i Podsusedskog mosta. Obnavljat će se Domovinski most na kojem su se pojavile prve degradacije i oštećenja koje treba sanirati, Most mladosti, Most slobode, stari Savski most, te stari Jankomirski most gdje treba samo zamijeniti prijelazne naprave i Podsusedski most“, pobrojao je Bilić za N1.

Facebook Komentari