Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum: Robna razmjena s Ukrajinom veća za 66 posto

Ad

„Hrvatska i Ukrajina imaju tradicionalno dobre bilateralne gospodarske odnose. Posljednji rezultati iz 2016. godine daju pozitivan impuls našim gospodarskim odnosima, s porastom ukupne robne razmjene od čak 66% i iznosom od 76 milijuna dolara“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum 13. lipnja u HGK, i to samo sedam mjeseci nakon foruma održanog u Kijevu.

Što se tiče mogućnosti za poboljšanje suradnje, Burilović je kazao da one postoje u raznim područjima, ponajprije u energetici, petrokemijskoj i kemijskoj industriji, metalurgiji, strojogradnji, graditeljstvu, infrastrukturi, proizvodnji građevinskog materijala, prehrambenoj industriji te u mnogim drugim područjima.

„Ne smijemo zaboraviti da ovo tržište od 45 milijuna ljudi gaji velike simpatije prema Hrvatskoj. Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji omogućuje hrvatskim tvrtkama da na jednak način pristupe tom tržištu“, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Istaknuo je da Hrvatska podupire Ukrajinu u pristupu europskim integracijama. „Ukidanje viza za putovanja ukrajinskih državljana u Hrvatsku i Europsku uniju, koje je stupilo na snagu prije dva dana, otvorilo je mogućnost za dolazak ukrajinskih državljana. Ovo je prilika da pozovem sve Ukrajince u posjet Hrvatskoj i drugim zemljama EU i na otvaranje mogućnosti za jačanje poduzetničkih odnosa dviju zemalja“, kazao je Plenković.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman istaknuo je da je otvoren za suradnju kako bi se stvorio transparentan okvir koji će omogućiti jačanje investicijske klime.

„Poticat ćemo kontakte hrvatskih i ukrajinskih tvrtki kako bi se pronašla nova mjesta za suradnju. Komore obiju zemalja rade na jačanju te suradnje, a obje će vlade učiniti sve da im se ona olakša. Velik je potencijal za izgradnju plinovoda od Ukrajine preko Mađarske do Hrvatske, koji će osigurati energetsku neovisnost. Vjerujem da ćemo taj projekt vrlo brzo ostvariti. Podupirem i inicijativu predsjednice Grabar-Kitarović – Tri mora, koja će povezati Jadran, Baltik i Crno more te ističem velik potencijal u stvaranju zajedničkih tvrtki, kako bismo ojačali suradnju dviju zemalja“, naglasio je Grojsman.

„Hrvatska nam je jedna od bitnih trgovinskih partnera i naša vrata za ulazak u Europsku uniju. Bliski odnosi postoje već među hrvatskim i ukrajinskim poduzetnicima, a međukomorska suradnja traje još od 2003. godine i kulminirala je na posljednjim dvama poslovnim forumima koji su održani u Kijevu i Splitu. Naši odnosi nisu zadovoljavajući i moramo pronaći rješenja kako da povećamo robnu razmjenu i suradnju između poduzetnika. Ukrajina se trudi otvoriti prema Hrvatskoj i Europi i jačati izvoz proizvoda visoke dodatne vrijednosti i proizvoda visoke tehnologije“, rekao je predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Gennadij Čižikov dodajući da je izvoz Ukrajine porastao u 2016. godini za 34 posto u odnosu na prethodnu godinu i da je to rezultat rada velikih tvrtki.

„Komore moraju sada raditi na pomoći malim i srednjim poduzetnicima. U području turizma velik je potencijal i upravo zato moramo uvesti izravnu avionsku liniju između naših zemalja te tako omogućiti i bolju komunikaciju poduzetnika u izlasku na tržište Europske unije i trećih zemalja“, objasnio je Čižikov.

Zamjenica ministra gospodarskog razvitka i trgovine Ukrajine Natali Mikolska istaknula je da je za ukrajinsku ekonomiju 2014. bila prijelomna godina jer su tada izabrali europski put pa su od tog vremena sve snage bile koncentrirane na što bržu integraciju gospodarstvu EU.

„Teritorijalno gledajući, Ukrajina je najveća europska zemlja, a i broj potrošača je značajan jer imamo 45 milijuna stanovnika. Ukrajina je zemlja znanja jer je stopa obrazovanih gotovo 100 posto, a uz to imamo oko dva milijuna studenata. Svake godine diplomira mnogo inženjera koji su ključni za razvoj realne ekonomije pa tako, primjerice, imamo 100.000 certificiranih IT-inženjera. Općenito govoreći, sustavno i planski razvijamo informatički sektor te smo već danas jedan od vodećih informatičkih hubova u Europi, a u tom pogledu važan je doprinos više od 1.000 startupova koji djeluju u našoj zemlji“, rekla je Mikolska.

Na Forumu, u organizaciji HGK i Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine, predstavljene su brojne mogućnosti poslovne suradnje između Hrvatske i Ukrajine. Održani su i poslovni razgovori na kojima su sudjelovale 42 hrvatske i 22 ukrajinske tvrtke.

„Naša suradnja s ukrajinskim tvrtkama traje već dvije godine. Proizvodimo tekućinu za e-cigarete. Naš je izvoz krenuo točno prije dvije godine s prvom količinom od nekih 500 komada e-cigareta vrijednosti otprilike 500 eura. Danas, točnije jutros, prije nego sam došao na Forum, otišao je kamion vrijednosti robe 42 tisuće eura prema Ukrajini. Očekujem daljnu kvalitetnu suradnju. Izuzetno smo zadovoljni našim ukrajinskim partnerima s kojima smo uspostavili zadovoljavajuće odnose. Drago mi je što smo prepoznali potencijal ovako velikog tržišta i kao dio mogućega kanala prema drugim zemljama“, rekao je Dario Marenić, predsjednik tvrtke Elda iz Nove Gradiške.

Facebook Komentari